Yπό ακόμη πιο στενό ρυθμιστικό “μαρκάρισμα” θέτει η Ευρώπη τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Εφαρμόζοντας την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, που τέθηκε σε ισχύ προ 5μηνου, η Ε.Ε. δημοσιοποίησε λίστα με 19 πλατφόρμες εταιρειών τεχνολογίας που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυστηρότερους ελέγχους από τις ρυθμιστικές Αρχές και δυνητικά υψηλότερα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων.
Πρόκειται για την "αφρόκρεμα" της παγκόσμιας τεχνολογίας και συγκεκριμένα τις πλατφόρμες: Alibaba’s AliExpress, Amazon Marketplace, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube, Zalando, Bing και Google Search.
“Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για 19 πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης για να συμμορφωθούν πλήρως με τις ειδικές υποχρεώσεις, που τους επιβάλλει ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες. Δεν θα μπορούν να ενεργούν πλέον ανεξέλεγκτα”, σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν.
Οι πλατφόρμες, οι οποίες έχουν απήχηση σε τουλάχιστον 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση, θα έχουν πλέον τέσσερις μήνες διορία για να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Η μη εφαρμογή αυτών των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου κάθε εταιρείας, ακόμη και σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας της σε μια περιοχή.
Μεταξύ άλλων, η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες προβλέπει ότι οι όλες διαφημίσεις, που φιλοξενούνται στις πλατφόρμες, οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της, θα φέρουν ειδική ετικέτα σχετικά με το ποιος πλήρωσε για αυτές. Επιπλέον, οι χρήστες θα λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους συνιστώνται σε αυτούς ορισμένες πληροφορίες και θα έχουν το δικαίωμα εξαίρεσης από τα συστήματα συστάσεων, που βασίζονται στην κατάρτιση προφίλ.
Επίσης, οι χρήστες θα είναι σε θέση να αναφέρουν εύκολα παράνομο περιεχόμενο και οι πλατφόρμες θα πρέπει να επεξεργάζονται τις αναφορές αυτές επιμελώς. Από την πλευρά τους, οι πλατφόρμες πρέπει να παρέχουν μια εύκολα κατανοητή περίληψη των όρων και των προϋποθέσεων τους, χρησιμοποιώντας απλή διατύπωση, στις γλώσσες των κρατών - μελών στα οποία δραστηριοποιούνται.
Δείτε περισσότερα στο sepe.gr