Digital Design

Τα μυστικά για μια καλύτερη εμπειρία χρήστη

Τα μυστικά για μια καλύτερη εμπειρία χρήστη

Συμβουλές της Google για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου (και αποδοτικού) UX

H εμπειρία του χρήστη (λέγε με UX), παίζει σημαντικότατο ρόλο καθώς αφορά σε κάθε αλληλεπίδραση που έχει η επιχείρησή σας με τους χρήστες του ιστοτόπου σας και, μέσω αυτού, στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που τους παρέχετε στο διαδίκτυο.

Κι όπως θα περίμενε κανείς, υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν, προκειμένου να δημιουργηθεί μια καλή εμπειρία UX επικεντρωμένη στον χρήστη, σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Ο στόχος ενός καλού UX είναι να βοηθήσει τους χρήστες να κάνουν ό, τι έχουν στο μυαλό τους, όταν αλληλοεπιδρούν με την επιχείρησή σας.

Μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να σκέφτεστε μόνο τις λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν στη εμπορική επικοινωνία με τους πελάτες σας (όπως, πχ. οι πληροφορίες για το κάθε προϊόν) και το τι θέλετε να κάνουν (με κυριότερο να κάνουν κλικ στο κουμπί "αγοράστε τώρα"). Όμως, ο στόχος του καλού UX είναι να βοηθήσει τους χρήστες να κάνουν αυτό που θέλουν εκείνοι, όταν αλληλοεπιδρούν με την επιχείρησή σας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δημιουργήσετε μια τέτοια UX εμπειρία στο διαδίκτυο και τις εφαρμογές, που θα κάνει τους χρήστες της να νιώσουν πως κάνουν αυτό που θέλουν. Προφανώς, η εμπειρία UX που τους προσφέρετε δεν πρέπει να τους προκαλεί συναισθήματα σύγχυσης, βιασύνης ή ψυχρότητας;

Λαμβάνοντας υπόψη τα συναισθήματα του δικού σας κοινού, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό UX που οργανώνει όλες τις πληροφορίες και τις αλληλεπιδράσεις με τρόπο που να είναι ευχάριστος για τους χρήστες. Γιατί, όταν το UX του ιστότοπου ή της εφαρμογής κάνει τους επισκέπτες να αισθάνονται καλά, είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σ’ αυτήν και να αγοράσουν.

Για να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο UX, θα πρέπει να ακολουθήστε τα παρακάτω τέσσερα βήματα:

Βήμα 1: Καταγράψτε διαδικασίες

Σκεφτείτε σαν εν δυνάμει πελάτες. Ποιες ενέργειες θέλουν να κάνουν στον ιστότοπο ή στην εφαρμογή σας; Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουν να βρουν πληροφορίες, να παρακολουθήσουν βίντεο, να κάνουν σχόλια για προϊόντα ή υπηρεσίες ή έρευνα για να προχωρήσουν σε μια αγορά.

Αξιολογήστε όλες αυτές τις ενέργειες. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τες σε μια ροή, όπως θα έκαναν οι υποψήφιοι πελάτες. Μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσετε διπλές διαδρομές, επειδή κάποιες ενέργειες μπορούν να συμβούν πολλές φορές στον ιστότοπο ή στην εφαρμογή σας.

Βεβαιωθείτε ότι κάθε ενέργεια μπορεί να ολοκληρωθεί σε πέντε ή λιγότερα βήματα. Για παράδειγμα, για να ολοκληρωθεί μια αγορά, οι χρήστες θα πρέπει να κάνουν:

1. Είσοδο στην αρχική σελίδα

2. Κλικ στην κατηγορία προϊόντων

3. Κλικ στη σελίδα του προϊόντος

4. Check out

Σημειώστε ότι κάθε βήμα δεν σημαίνει απαραίτητα ένα και μόνο κλικ. Για παράδειγμα, σ’ αυτό το σενάριο, το βήμα 3 απαιτεί πολλαπλά κλικ, όπως (μεταξύ άλλων) για την επιλογή του χρώματος ενός προϊόντος και την προσθήκη του στο καλάθι.

Βήμα 2: δημιουργήστε συναισθήματα

Καταγράψτε ποια συναισθήματα θέλετε να έχουν οι χρήστες, όταν ολοκληρώσουν μια ενέργεια. Για παράδειγμα, όταν μπαίνουν στην αρχική σας σελίδα, ίσως θέλετε να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, ενθουσιασμένοι και περίεργοι. Ή, όταν κάνουν μια αγορά, μπορεί να θέλετε να αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευτυχείς.

Το UX σας μπορεί να προκαλέσει αυτά τα διαφορετικά συναισθήματα μέσω ενός συνδυασμού σχημάτων, χρωμάτων, πλοήγησης, περιεχομένου ή ήχων. Το σωστό μείγμα στοιχείων εξαρτάται από την ταυτότητα του προϊόντος σας, καθώς και το κοινό που έχετε ως στόχο.

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι διαθέτετε πολυτελείς υπηρεσίες spa, προφανώς θα θέλατε οι χρήστες να αισθάνονται ήρεμοι και …εν ειρήνη, όταν επισκέπτονται την αρχική σας σελίδα.

Πιθανότατα, θα χρησιμοποιούσατε ήρεμους ήχους (ή και καθόλου μουσική) κι ένα διακριτικό, κομψό σχέδιο αντί για δυνατά μπιτ και νέον χρώματα.

Βήμα 3: Ξεκινήστε να σχεδιάζετε

Είστε πλέον έτοιμοι να ορίσετε τον τρόπο εμφάνισης κάθε σελίδας ή πλαισίου του ιστότοπου ή της εφαρμογής σας. Μπορείτε να το κάνετε, χρησιμοποιώντας ένα λευκό πίνακα ή ένα σημειωματάριο.

Aυτό θα σας βοηθήσει να πάρετε μια καλύτερη αίσθηση των ενεργειών που πρέπει να ενσωματωθούν σε σελίδες και των στοιχείων που θα βοηθήσουν τους χρήστες να ολοκληρώσουν αυτές τις ενέργειες.

Για παράδειγμα, στις υπηρεσίες spa όπου είναι καλό οι χρήστες να επιλέγουν εύκολα την προτιμώμενη κατηγορία θεραπείας από την αρχική κιόλας σελίδα, το σκίτσο της σελίδας αυτής θα πρέπει να περιλαμβάνει κουμπιά για τις τέσσερις βασικές κατηγορίες υπηρεσιών: μασάζ, μανικιούρ, θεραπείες σώματος και προσώπου.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ροή UX που δημιουργήσατε στις σημειώσεις και τα σκίτσα σας ως ένα περίγραμμα για το «χτίσιμο» του ιστότοπου ή της εφαρμογής σας – αυτό είτε το κάνετε μόνοι σας, είτε προσλαμβάνετε έναν σχεδιαστή και προγραμματιστή γι’ αυτόν τον σκοπό.

Βήμα 4: κάντε δοκιμές!

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν έχετε δημιουργήσει ένα καλό UX; Ελέγχοντας νωρίς και συχνά και πραγματοποιώντας οποιεσδήποτε αλλαγές, όταν το κρίνετε απαραίτητο.

Αν διαθέτετε επαρκή προϋπολογισμό, μπορείτε να διεξάγετε μια προκαταρκτική έρευνα εμπειρίας χρήστη. Αυτός η μορφή έρευνας σας δίνει πολύτιμο feedback σε θέματα χρηστικότητας από άτομα αντιπροσωπευτικά του κοινού-στόχου σας.

Επίσης, μια συγκριτική δοκιμή A / B (δηλ. δοκιμή δύο διαφορετικών εκδόσεων UX, ταυτόχρονα) για τον ιστότοπο ή την εφαρμογή σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια από τις δυο εκδόσεις θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα για να προσεγγίσετε τους πελάτες - στόχους σας.

Αν δεν έχετε επαρκή προϋπολογισμό, πάλι, μπορείτε να στήσετε μια beta δοκιμαστική έκδοση, ενσωματώνοντας διάφορες επιλογές για δράσεις και ροές, και να την ελέγξετε αξιοποιώντας φίλους και συναδέλφους.

Ζητήστε τους να σας πουν ποιες ενέργειες και ροές δουλεύουν καλύτερα. Αφήστε τους να σας δείξουν πώς θα ολοκληρώσουν κάθε δράση και βεβαιωθείτε ότι αφήνετε κάποια ερωτήματα ανοικτά, ώστε να προκαλούν περισσότερο από τις όποιες καταφατικές ή και καθόλου απαντήσεις και εστιάστε στη σαφήνεια και την αποδοτικότητα.

Ο σχεδιασμός ισχυρών UX δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκος, ούτε χρειάζεται να είναι κάποιος τεχνολογικά ειδήμων για να δημιουργήσει φιλικές προς τον πελάτη εμπειρίες.

Το μόνο που χρειάζεστε, είναι μερικές ουσιώδεις σημειώσεις για να καταγράψετε τις ενέργειες και τα συναισθήματα των δυνητικών πελατών, ένα λευκό πίνακα ή ένα σημειωματάριο για να σχεδιάσετε πώς πρέπει να φαίνεται το site ή η εφαρμογή σας και -βέβαια- θέληση δημιουργίας σε συνδυασμό με πολλές και συχνές δοκιμές.

Πηγή: Google

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Digital Design

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search