Η ταχύτητα ενός web site είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για την εμπειρία των επισκεπτών, αλλά και για την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, αφού είναι βασική παράμετρος του SEO. Εάν, δε, τρέχουν στο site και διαφημιστικές καμπάνιες, τότε η υψηλή κατάταξη των διαφημίσεων, επομένως και η επιτυχία κάθε καμπάνιας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων.
Ας δούμε μερικούς τρόπους και κόλπα, άλλα «αυτονόητα» και πολύ απλά, άλλα όχι και τόσο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά, για να είναι το site σας όσο γίνεται πιο γρήγορο!
Ξεκινώντας
Πρώτα από όλα, θα πρέπει να έχετε έναν αξιόπιστο και γρήγορο web server. Η αδιάλειπτη παροχή της υπηρεσίας, 24/7, δεν είναι αρκετή, αφού και η ταχύτητα είναι εξίσου σημαντική. Θα πρέπει να επιλέξετε έναν αξιόπιστο και ταχύτατο hosting provider, ως βασική αρχή.
Με δεδομένο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των χρηστών χρησιμοποιούν το smartphone ή (σε μικρότερο βαθμό) το tablet τους, πρέπει η λογική της υλοποίησης να περιστρέφεται γύρω από τις φορητές συσκευές. Άλλωστε, η Google έχει από πέρσι ανακοινώσει πως η ταχύτητα των mobile sites είναι βασικός παράγοντας κατάταξης και αυτό, φυσικά, δεν πρόκειται να αλλάξει. Επομένως, στη διαδικασία ανάπτυξης ενός νέου web site, ή βελτιστοποίησης κάποιου υπάρχοντος, η ταχύτητα είναι βασικός στόχος και ειδικά στη mobile εκδοχή του.
Έλεγχος ταχύτητας
Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στο να διαπιστώσει κανείς την ταχύτητα ενός web site και να δει εάν και πού υστερεί σε ταχύτητα, ώστε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Μερικά από τα πιο αξιόλογα, είναι το Google PageSpeed Insights, το επίσημο εργαλείο της Google, καθώς και τα Pingdom και GT Metrix.
Βελτιστοποίηση εικόνων
Οι εικόνες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέγεθος μίας ιστοσελίδας, σε ποσοστό που συχνά ξεπερνά το 75%, αναλόγως το είδος του web site. Για το λόγο αυτό, οι εικόνες που ανεβαίνουν στο site, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο «ελαφριές».
Η βελτιστοποίηση των εικόνων πριν το ανέβασμα δεν είναι δύσκολη υπόθεση! Εάν χρησιμοποιείτε το Adobe Photoshop, θα γνωρίζετε τη λειτουργία «Save for Web» την οποία θα πρέπει να επιλέγετε για να είναι οι εικόνες όσο το δυνατόν λιγότερα kb, ενώ παρόμοιες λειτουργίες έχουν και άλλα δημοφιλή προγράμματα επεξεργασίας εικόνων.
Όσον αφορά στον τύπο αρχείου, θα πρέπει να επιλέγετε τον κατάλληλο, ανάλογα με τον σκοπό που θα εξυπηρετήσει. Τα πιο δημοφιλή αρχεία .jpg είναι ιδανικά για φωτογραφίες και εικονογραφήσεις. Τα .gif χρησιμοποιούνται για εικόνες με κίνηση ή όσες δεν έχουν μεγάλη παλέτα χρωμάτων, όπως λογότυπα. Τέλος, εάν η διαφάνεια είναι το ζητούμενο, τότε τα .png είναι η λύση.
Ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση του μεγέθους εικόνων που μπορείτε να έχετε στον υπολογιστή σας είναι το JPEGmini, ενώ μία δωρεάν online υπηρεσία είναι η Compress JPEG για συρρίκνωση μεγέθους χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.
Αναλόγως με το ποια πλατφόρμα χρησιμοποιείτε, υπάρχει δυνατότητα να βελτιστοποιήσετε τις ήδη ανεβασμένες εικόνες στο site σας, όπως για παράδειγμα με το plugin Smush για WordPress.
Μία καλή και αποδοτική πρακτική για έμμεση επιτάχυνση της φόρτωσης, αν και δεν είναι πρακτική βελτιστοποίησης, είναι το caching των εικόνων, το οποίο εξυπηρετεί όσους επιστρέφουν για να επισκεφτούν και πάλι ένα web site.
Themes και Plugins στο WordPress
Εάν το site σας είναι στημένο σε WordPress, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα themes και τα plugins που χρησιμοποιούνται σε αυτό είναι μεν χρήσιμα, ή και απαραίτητα, όμως συχνά είναι αρκετά βαριά. Επομένως, ελέγξτε και επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε τα απολύτως απαραίτητα, για να επιβαρύνετε όσο το δυνατόν λιγότερο το web site σας.
Caching, caching, caching
Κλείνοντας αυτόν τον σύντομο οδηγό, θα πρέπει να σημειώσουμε το ποσό σημαντικό είναι το caching. Αυτή η «προσωρινή» ή «κρυφή» αποθήκευση σελίδων web, εικόνων, βίντεο και άλλων στοιχείων, η οποία βοηθά ιδιαίτερα στην ελάφρυνση του φόρτου του server και στην ταχύτερη απόκριση του web site.
Εάν το site σας τρέχει WordPress, ο ευκολότερος τρόπος για να εφαρμόσετε τεχνικές caching, είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο σχετικό plugin, όπως το W3 Total Cache ή το WP Fastest Cache.