
Έχουμε γράψει και ξαναγράψει πολλές φορές σ’ αυτήν εδώ τη φιλόξενη ψηφιακή γωνιά πως η Τεχνητή Νοημοσύνη επεκτείνεται ταχύτατα, ολοένα και περισσότερο, σε κάθε κλάδο και τομέα, είτε διευκολύνοντας τις καθημερινές ανάγκες μας, είτε συνεισφέροντας λύσεις οι οποίες ανατρέπουν στο όνομα της προόδου όσα ξέραμε και κάναμε ως σήμερα.
Αυτό, λοιπόν, που εμείς πιστεύαμε άλλοτε από προσωπική εμπειρία κι άλλοτε από διαβάσματα ή ακούσματα, έρχονται πλέον να επιβεβαιώσουν οι ερευνητές της πάντα αξιόπιστης Deloitte, οι οποίοι -στο πλαίσιο της γνωστής ετήσιας έκθεσής τους με τίτλο Tech Trends- επιβεβαιώνουν το κοινό μυστικό: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει τις σύγχρονες επιχειρήσεις! Μάλιστα, καταλήγουν και σε μια σειρά από συμπεράσματα, για να στηρίξουν αυτή τη δήλωσή τους.
Πρώτο και καλύτερο, το ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται πλέον παντού –όπως κι εμείς είπαμε στον πρόλογο- έχοντας εξελιχθεί «σε αναπόσπαστο μέρος των επιχειρήσεων και ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών». Αρκεί, βεβαίως, να την αξιοποιήσουν σωστά, βασίζοντας σ’ αυτήν τη στρατηγική τους για το σήμερα και το αύριο, τις εξελίξεις στο ανθρώπινο δυναμικό τους, τις υποδομές και -κυρίως- τα δεδομένα τους.
Όλα αυτά, σε αρμονία με τα κριτήρια για βιώσιμη ανάπτυξη, με ολιστική και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση, αλλά και με (ψυχολογική, κυρίως) προετοιμασία για τις ευκαιρίες που τυχόν θα προκύψουν σε συναφείς τεχνολογίες, όπως οι χωρικές διεπαφές (spatial interfaces), οι επεξεργαστές νέας γενιάς (next-gen chipsets) και η πολλά υποσχόμενη κβαντική τεχνολογία.
Ειδικά στις τελευταίες εντοπίζει η Deloitte τις σημαντικότερες τάσεις που θεωρεί ότι θα καθορίσουν το μέλλον μας. Για παράδειγμα, οι χωρικές διεπαφές έχουν να κάνουν με τη μετάβαση από τις απλές, σημερινές οθόνες σε τεχνολογίες οι οποίες απεικονίζουν ιδέες και αντικείμενα στον χώρο, χρησιμοποιώντας φωνές και κινήσεις – ήδη το spatial computing (χωρική υπολογιστική) επιτρέπει την κατανόηση και αλληλοεπίδραση δεδομένων και ανθρώπων με περισσότερο φυσικό και ενδιαφέροντα τρόπο.
Προφανώς, μιλάμε για μια νέα κατάσταση, με καινούριο hardware και software, που απαιτεί εξειδικευμένες δεξιότητες και άλλη κουλτούρα σκέψης, όμως μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό επιχειρησιακό εργαλείο, το οποίο θα προσφέρει -πάντα κατά τους ερευνητές- ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και αυτόματες προσαρμογές, για αυξημένη κερδοφορία.
H έκθεση επιβεβαιώνει, επίσης, την αυξανόμενη δημοφιλία της τάσης για μικρότερα και πιο στοχευμένα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLMs), κρίνοντας ότι προσφέρουν καλύτερη ασφάλεια, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και πιο αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ AI συστημάτων. Αντί για ένα μεγάλο μοντέλο, πολλές μικρές AI μονάδες μπορούν να συνεργάζονται για να εκτελούν διακριτές εργασίες, να τρέχουν προσομοιώσεις και να υποστηρίζουν χρήστες με πολλαπλούς εικονικούς βοηθούς - agents, την άλλη μεγάλη τάση που αναπτύσσεται ραγδαία.
Οι ερευνητές δεν ξεχνούν, επίσης, τις μεγάλες αλλαγές στο υλικό και τις υποδομές, οι οποίες έρχονται να συμπληρώσουν εκείνες στο λογισμικό. Έτσι, δημιουργούνται και αρχίζουν να ενσωματώνονται στις συσκευές μας νέα chip, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του ΑΙ, που όχι μόνο είναι ισχυρότερα, αλλά και πιο αποδοτικά ενεργειακά, παράγων που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος αφού οι ανάγκες για υπολογιστική ισχύ αυξάνουν με ρυθμό ταχύτερο εκείνου της διαθέσιμης ενέργειας.
Στο ίδιο μήκος κύματος -της καλύτερης διαχείρισης των λιγοστών πόρων, με έναν από αυτούς να είναι το μονίμως ευρισκόμενο σε υστέρηση ανθρώπινο δυναμικό- η δυνατότητα συγγραφής και ελέγχου κώδικα μέσω ΑΙ αλλάζει το μοντέλο παροχής υπηρεσιών as-a-Service και τις σχέσεις με τους εξωτερικούς παρόχους, αφού πολλά μπορούν να γίνουν πλέον εσωτερικά και γρήγορα – ενδεχομένως, με μια νέα μορφή ‘Thin-IT’, όπου πολλές εργασίες θα είναι εύκολα προσβάσιμες ή πλέον αυτοματοποιημένες.
Οι ανατροπές που θα φέρει η πρόοδος στα θέματα κβαντικής υπολογιστικής θα πρέπει, επίσης, να ληφθούν υπόψιν, καθώς το πρώτο ‘θύμα’ τους θα είναι πιθανότατα τα μέτρα που σήμερα λαμβάνουμε στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και -συν τω χρόνω- θα ξεπεραστούν. Ήδη, πολλοί ερευνητές ετοιμάζουν πιο ανθεκτικά αντίμετρα, αλλά σίγουρα κάθε οργανισμός θα πρέπει να εξετάσει τα αμέσως επόμενα χρόνια τη στρατηγική του σ’ αυτόν τον τομέα, καθώς τα πάντα κινδυνεύουν.
Τέλος, κατά την Deloitte, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και στην ‘αναδόμηση’ διαδικασιών και συστημάτων, καθώς -προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματική- η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι υποχρεωμένη να συνδυαστεί αρμονικά με τα legacy συστήματα που ακόμα χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις, αφού η δική της βέλτιστη ‘τροφή’ είναι τα καλής ποιότητας δεδομένα, όχι μονάχα τα ‘εσωτερικά’, αλλά κι από ολόκληρο τον κόσμο, εκεί έξω.