Επωνύμως…

Τι είναι το BNPL που θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια

Τι είναι το BNPL που θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια

Η είσοδος της JP Morgan στη Viva Wallet έφερε στο προσκήνιο τον κλάδο του fintech και στην Ελλάδα. Το fintech είναι ουσιαστικά η συντομογραφία των "financial technologies" και πρακτικά περιλαμβάνει τις εταιρείες εκείνες που αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες προκειμένου να προσφέρουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με έναν διαφορετικό τρόπο. Ή αν προτιμάτε, προσφέρουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με τον τρόπο που ταιριάζει στη δεκαετία των ’20s που διανύουμε.

Οι αποτιμήσεις των fintech εταιρειών έχουν «εκτοξευτεί» την τελευταία τριετία και αν νομίζετε ότι αυτή της Viva Wallet είναι υψηλή, μάλλον θα πρέπει να δείτε λίγο την περίπτωση της σουηδικής Klarna. Η αποτίμηση της Klarna ανέρχεται στα 45,6 δισ. δολάρια και είναι η μεγαλύτερη -σε αποτίμηση- startup στην Ευρώπη! Όσον αφορά τη δραστηριότητα της, ασχολείται με αυτό που ονομάζεται στα αγγλικά BNPL ή αλλιώς Buy Now Pay Later και είναι από τις υπηρεσίες που θα μας απασχολήσουν πολύ τα επόμενα χρόνια.

Το BNPL πρακτικά κάνει αυτό που λέει το όνομά του. Αγοράζεις κάτι τώρα και το πληρώνει αργότερα. Ουσιαστικά, το μοντέλο είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό των δόσεων (χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας), όμως, υπάρχουν αρκετές διαφορές. Μία είναι ότι το επιπλέον κόστος για τον καταναλωτή είναι εξαιρετικά χαμηλό και το δεύτερο είναι ότι η Klarna -και πολλές ακόμη αντίστοιχες εταιρείες- προσφέρει αυτή την υπηρεσία σε όποια επιχείρηση λιανικής το επιθυμεί. Δηλαδή, δεν χρειάζεται η επιχείρηση να δημιουργήσει τη δική της υποδομή προκειμένου να το κάνει.

Ενδεχομένως, κάποιοι να χαρακτηρίσουν αυτό το μοντέλο και μία μορφή καταναλωτικών δανείων, όμως, στην πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετικό. Οι εταιρείες BNPL είναι εκείνες που δημιουργούν τη σχέση με τον καταναλωτή, κάτι που σημαίνει ότι συγκεντρώνουν πολλά δεδομένα για την καταναλωτική συμπεριφορά. Δεδομένα, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από όσο νομίζουν πολλοί.

Παράλληλα, όμως, το μοντέλο του BNPL έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις λιανικής. Πολύ απλά γιατί το κόστος που έχει να προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα για πληρωμή με δόσεις είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αν το προσέφεραν μέσω κάποιας τράπεζας και με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Επιπλέον, πολλοί καταναλωτές δεν θέλουν να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες και προτιμούν τις χρεωστικές, προκειμένου να έχουν καλύτερο έλεγχο των δαπανών τους. Αλλά υπάρχουν και φορές που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές με δόσεις. Και εδώ είναι που το BNPL μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο. Και γι’ αυτό η δημοτικότητα αυτής της μεθόδου έχει αρχίσει και αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Με αποτέλεσμα η Klarna να έχει φθάσει σε τόσο υψηλή αποτίμηση!

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search