Έπειτα από χρόνια συζητήσεων, πιέσεων και προτάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΟΟΣΑ, αλλά και μεμονωμένων πρωτοβουλιών και πιέσεων, όπως της Γαλλίας, οι Υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συμφώνησαν να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα, στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει "ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες ανά τον κόσμο", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και πρόσθεσε ότι η αναγκαιότητα εθνικών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών θα παραμεριστεί μόλις εφαρμοστεί η παγκόσμια αυτή λύση.
Το επόμενο βήμα, είναι να συζητηθεί αυτή η αρχική συμφωνία σε επίπεδο ΟΟΣΑ και G20, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να υλοποιηθεί η πρόταση.
"Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος φορολόγησης ώστε αυτό να ταιριάζει στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή", είπε ο Βρετανός Υπουργός στους δημοσιογράφους.
"Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της συμφωνίας αυτής με μια ευρύτερη ομάδα εταίρων στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και την ομάδα της G20", είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. Όλαφ Σολτς.
Η Google ανακοίνωσε ότι στηρίζει το έργο που γίνεται για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων μετά τη συμφωνία, ενώ ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της Facebook, Νικ Κλεγκ, ανέφερε πως η εταιρεία του χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G7 και αντιλαμβάνεται ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει πως το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη.
Εικόνα: Dylan Carr, Unsplash
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]