eCommerce

GAFA: Συνεχίζεται η διαμάχη Γαλλίας και ΗΠΑ για τον ψηφιακό φόρο

GAFA: Συνεχίζεται η διαμάχη Γαλλίας και ΗΠΑ για τον ψηφιακό φόρο

Στην επικαιρότητα επανέρχεται το ακανθώδες θέμα της φορολόγησης των τεχνολογικών εταιρειών. Το πεδίο της αντιπαράθεσης επικεντρώνεται σε Γαλλία και ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται σε οικονομικό αναβρασμό εξαιτίας του φόρου GAFA (από τα αρχικά των Google, Apple, Facebook, Amazon), τον οποίο έχει αποφασίσει να επιβάλει η γαλλική κυβέρνηση στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

H Γαλλία και οι ΗΠΑ όρισαν μια προθεσμία 15 ημερών, προκειμένου να βρουν κοινό πεδίο συμφωνίας, όσον αφορά το θέμα του λεγόμενου ψηφιακού φόρου στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ. Αυτό γνωστοποίησε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα οι ΗΠΑ να μην επιβάλουν κυρώσεις στη Γαλλία, ως αντίποινα για τον GAFA. 

Θυμίζουμε ότι μετά από την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο για τον λεγόμενο “ψηφιακό φόρο”, η Γαλλία αποφάσισε μονομερώς το καλοκαίρι του 2019 να προχωρήσει στην επιβολή του GAFA. Πρόκειται για φόρο 3% επί των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες, που αντλούν στη Γαλλία εταιρίες με κύκλο εργασιών άνω των €25 εκατ. στην ίδια τη χώρα και €750 εκατ. παγκοσμίως. Η πρόθεση της Γαλλίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφέστατα προειδοποίησε με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Γαλλίας. 

Γαλλία και ΗΠΑ αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού, εντός του ΟΟΣΑ, όσον αφορά τον ψηφιακό φόρο. Οι δύο πλευρές, όπως δήλωσε χθες ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών μετά από τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Εμπόριο, Phil Hogan, έδωσαν μια διορία 15 ημερών, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία επί του θέματος. Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με την επιβολή δασμών της τάξης του 100% σε εισαγωγές σαμπάνιας, τσαντών και άλλων γαλλικών προϊόντων αξίας $2,4 δισ.

Το όλο ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, που διεξάγεται από τις 21 έως τις 24 Ιανουαρίου.

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr.

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα eCommerce

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search