Το θέμα της επιβολής ενός ενιαίου φόρου επί των κερδών, που παράγει η ψηφιακή οικονομία, θέτει εκ νέου στην ατζέντα της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από την ατελέσφορη προσπάθεια των κρατών-μελών να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού ψηφιακού φόρου, το θέμα είχε παραπεμφθεί στη διεθνή κοινότητα και στις ενέργειες για λήψη μιας κοινής απόφασης όλων των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις γραπτές απαντήσεις των ορισθέντων νέων Επιτρόπων, κατά την ακρόασή τους πριν από την επίσημη ανάθεση των νέων χαρτοφυλακίων, η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν δεν ευδοκιμήσει η προσπάθεια για διεθνή λύση.
“Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την επίτευξη προόδου. Εάν δεν μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του 2020, η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να ενεργήσει μόνη της. Θα χρειαστούμε μια λύση σε επίπεδο Ε.Ε., η οποία θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας, θα αποφέρει οφέλη για την Ε.Ε. και θα μας επιτρέψει να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών”, τόνισε κυρία Margrethe Vestager κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
“Πρέπει να διαμορφώσουμε την ψηφιοποίηση, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας και της κοινωνίας. Ένα σημαντικό στοιχείο, εν προκειμένω, είναι ότι όλες οι εταιρείες, μεγάλες ή μικρές, παραδοσιακές ή ψηφιακές, οφείλουν να καταβάλλουν τον φόρο που τους αναλογεί. Για το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε ένα δίκαιο διεθνές φορολογικό δίκαιο”, τόνισε η κυρία Vestager, σημειώνοντας ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για την εταιρική φορολόγηση είναι υπερβολικά περίπλοκο και δεν διασφαλίζει την φορολόγηση των κερδών εκεί όπου παράγονται.
Δείτε περισσότερα στο sepe.gr.
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]