Digital Marketing

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το email Marketing και τις blacklist

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το email Marketing και τις blacklist

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που έχουν όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με το email marketing, είναι μήπως βρεθούν σε κάποια blacklist (μαύρη λίστα).

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κατά καιρούς τις φράσεις «είσαι σε μαύρη λίστα», «είσαι μπλοκαρισμένος», «είσαι blacklisted». Τι σημαίνουν όμως όλες αυτές οι φράσεις και τι συνέπειες θα υπάρξουν αν βρεθείτε σε μια μαύρη λίστα;

Τι είναι η email blacklist;

Ουσιαστικά, η blacklist είναι μια βάση δεδομένων η οποία ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και κρατάει πληροφορίες από τις IPs και τα domains τα οποία φαίνεται να στέλνουν spam, δηλαδή ανεπιθύμητα μηνύματα. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές τέτοιες βάσεις δεδομένων, κάποιες πολύ αυστηρές ως προς την ανοχή τους στο spam (π.χ Spamhaus) και κάποιες πιο χαλαρές (π.χ. Truncate, Lashback). Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε παρακάτω μερικές από τις πιο γνωστές μαύρες λίστες.

IP-Based Blacklists (Μαύρες λίστες που ελέγχουν την IP διεύθυνση):

Domain-Based Blacklists (Μαύρες λίστες που ελέγχουν το domain name):

Η blacklist με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι το Spamhaus, αν αναλογιστούμε πως η πλειοψηφία των μεγαλύτερων πάροχων email, όπως για παράδειγμα το Outlook.com, το Yahoo Mail και το Gmail, εμπιστεύονται τη συγκεκριμένη βάση δεδομένων για να πάρουν αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το μπλοκάρισμα ενός email.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες για τις οποίες μπορεί να βρεθείτε σε μια blacklist;

Όπως επισημάναμε και προηγουμένως, τα υψηλά ποσοστά παραπόνων για αποστολή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam complaints), ή το  να «πέσετε» σε spam traps, καθώς και το υψηλό ποσοστό των απαράδοτων (bounce rate) είναι οι βασικότερες αιτίες για να μπείτε σε μια μαύρη λίστα.

1) Spam complaints

Μία βασική αιτία για να βρεθείτε σε μια blacklist είναι να έχετε παράπονα για spam, δηλαδή να υπάρχουν παραλήπτες που να έχουν χαρακτηρίσει το email σας ως ανεπιθύμητο (Report as spam).

Οι συνδρομητές σας μπορεί να χαρακτηρίσουν το email σας spam για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

Α) Δε θυμούνται πως έκαναν εγγραφή στη λίστα του newsletter σας

Β) Δε μπορούν να διαγραφούν εύκολα ή δε βρίσκουν το σύνδεσμο διαγραφής

Γ) Τα email που τους στέλνετε δε τους ενδιαφέρουν πλέον.

Διαβάστε εδώ πώς να αποφύγετε να χαρακτηριστεί το email σας spam

2) Spam Traps

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να βρεθείτε σε blacklist, είναι η περίπτωση να «πέσετε» σε κάποιο spam trap. Τα spam traps είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» για τους παρόχους των email και των blacklist προκειμένου να αναγνωρίσουν τους λεγόμενους spammers, δηλαδή αυτούς που στέλνουν ανεπιθύμητη αλληλογραφία και μάλιστα κατ’ επανάληψη, ώστε να τους μπλοκάρουν.

Ένα spam trap, – όπως δηλώνει και το όνομα του – λειτουργεί σαν ένα είδος παγίδας για τους spammers, καθώς μοιάζει με μια αληθινή διεύθυνση email, αλλά δεν ανήκει σε κανέναν αληθινό χρήστη και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανένα είδος επικοινωνίας. Εφόσον τέτοιου είδους email είναι ψεύτικα και δεν μπορούν να δουλέψουν κανονικά, ο μόνος τρόπος για να βρεθούν στη λίστα των συνδρομητών σας είναι να τα έχετε αποκτήσει παράνομα ή τυχαία, από οποιαδήποτε διαδικτυακή πηγή. Πολλές φορές, αυτά τα email περιέχουν σκόπιμα ορθογραφικά λάθη όσον αφορά το domain τους, για παράδειγμα, «gnail.com», «yahho.com», «outlok.com».

3) Υψηλό bounce rate

Το υψηλό ποσοστό απαράδοτων μηνυμάτων είναι κάτι που θα πρέπει επίσης να σας προβληματίσει. Αν για παράδειγμα, στέλνετε σε 500 email (δηλαδή σε 500 παραλήπτες) και τα 250 από αυτά δηλαδή τα μισά δεν παραδίδονται ποτέ στους παραλήπτες σας, αυτό σημαίνει πως έχετε μια λίστα πολύ “κακής ποιότητας”, δηλαδή ξεπερασμένη, με emails που δεν υπάρχουν καν ή είναι λανθασμένα. Και αυτό είναι ένας λόγος για την οποίο μπορεί να βρεθείτε σε μια blacklist.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε και την αντίστροφη περίπτωση: Αν βρεθεί η IP σας ή το domain σας σε μια blacklist, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό το email σας να μην παραδοθεί καν στον παραλήπτη! Σε αυτή την περίπτωση, εσείς πιθανόν να αναρωτιέστε «στέλνω το email, αλλά δεν φτάνει στον παραλήπτη» και για αυτό θα υπάρχει η λογική εξήγηση που αναφέραμε παραπάνω.

Πώς θα διαπιστώσω ότι βρίσκομαι σε μία email Blacklist;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε αν η IP διεύθυνσή σας ή το domain σας βρίσκεται σε μια μαύρη λίστα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παρακάτω χρήσιμα εργαλεία.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικά από τα πιο δημοφιλή:

Τα παραπάνω εργαλεία θα ελέγξουν κάθε διαθέσιμη blacklist για να διαπιστώσουν αν βρίσκεστε σε κάποια από αυτές.

Πώς μπορώ να βγω από μια email Blacklist;

Δείτε τη συνέχεια στο emailsystem.app.

Εικόνα: mohamed Hassan, Pixabay

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Digital Marketing

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search