
Ένας νέος απολογισμός από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (EDMO) καταδεικνύει ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google, Meta, Microsoft και TikTok δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις υποχρεώσεις τους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, όπως ορίζονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕ για την Παραπληροφόρηση.
Ο κώδικας, που υπογράφηκε εθελοντικά το 2018 και θα ενσωματωθεί στον νέο Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) από την 1η Ιουλίου 2025, περιλαμβάνει οκτώ βασικές δεσμεύσεις, όπως η αποφυγή διαφημίσεων δίπλα σε ψευδείς ειδήσεις, η αποτελεσματική επισήμανση παραπλανητικού περιεχομένου και η παροχή δεδομένων σε ερευνητές.
Η έκθεση που καλύπτει την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024 επισημαίνει ένα «ξεκάθαρο χάσμα» μεταξύ των δεσμεύσεων των πλατφορμών και των αποδείξεων για την υλοποίησή τους. Συγκεκριμένα, εντοπίζονται σημαντικά κενά σε θέματα διαφάνειας, ανεξάρτητου ελέγχου και μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Οι προσπάθειες καταπολέμησης της παραπληροφόρησης χαρακτηρίζονται «πολύ περιορισμένες, χωρίς συνέπεια και ουσιαστική δέσμευση».
Παρά κάποιες πρωτοβουλίες από Meta και Google, αυτές συχνά κριτικάρονται ως επιφανειακές ή συμβολικές. Προβλήματα εντοπίζονται στην πρόσβαση σε εργαλεία όπως οι πολιτικές διαφημίσεις και οι ετικέτες ελέγχου γεγονότων, καθώς και στην έλλειψη δεδομένων για το πόσοι χρήστες αλληλεπιδρούν με αυτά ανά χώρα. Παρόμοια, οι δράσεις για την ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας χαρακτηρίζονται «υψηλού επιπέδου» χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα, εγείροντας αμφιβολίες για το αν πρόκειται απλώς για δηλωτικές κινήσεις.
Όσον αφορά την παροχή δεδομένων σε ερευνητές, μόνο το TikTok έλαβε θετική αξιολόγηση, αν και και εκεί υπάρχουν δυσκολίες στην πρόσβαση λόγω αδιαφανούς διαδικασίας. Οι υπόλοιπες πλατφόρμες παρέχουν περιορισμένη πρόσβαση σε δεδομένα, με αυστηρούς περιορισμούς.
Πηγή: euronews
Εικόνα: Stockcake