Startups

Στο στόχαστρο ξένων funds τα ελληνικά startups...

Στο στόχαστρο ξένων funds τα ελληνικά startups...

Θετικός ο αντίκτυπος που δημιουργείται σε ολόκληρο το οικοσύστημα από τις πωλήσεις startups, καθώς δείχνουν ότι η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων.

Το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών έχουν αρχίσει να προσελκύουν σταδιακά οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά το πρώτο «κύμα» δημιουργίας startups στη χώρα μας στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Η περίπτωση του Taxibeat, της γνωστής εφαρμογής για smart-phones που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται οι Αθηναίοι με ταξί, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κοντά σε συμφωνίας εξαγοράς του από τη γερμανική MyTaxi, θυγατρική της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler (Mercedes Benz, Smart, κ.ά.) αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα δείγματα της κινητικότητας που παρατηρείται την τελευταία τριετία.

Όπως τονίζουν άνθρωποι που κινούνται στον χώρο των startups, μία πώληση του Taxibeat θα είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο σε όλο το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων που έχει αρχίσει να δημιουργείται στην Ελλάδα.
Ο λόγος είναι γιατί θα υπήρχε πλέον ένα παράδειγμα μίας επιχείρησης που ολοκλήρωσε έναν κύκλο, έχοντας ξεκινήσει ως μία καινοτόμα ιδέα, για να αναπτυχθεί στη συνέχεια με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, να επεκταθεί στο εξωτερικό (σ.σ. το Taxibeat έχει ισχυρή παρουσία στη Λίμα του Περού) και τελικώς να πουληθεί σε μεγαλύτερο «παίκτη» αποδίδοντας σημαντικά ποσά στους ιδρυτές και τους επενδυτές.
Τέτοιου είδους παραδείγματα είναι αυτά που προσελκύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ωθούν περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και να προσπαθήσουν να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα.
Διεθνή funds

Ένα άλλο σημείο που κάνει την περίπτωση του Taxibeat πιο ενδιαφέρουσα είναι ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό εξαγοράς που ανέρχεται στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία σε αυτό το ποσό θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικού startup που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του '10, καθώς κινείται σε ένα ποσό που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σε καμία περίπτωση ευκαταφρόνητο.
Επιπλέον, το Taxibeat έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση της τάξεως περίπου των 8 εκατ. ευρώ, όχι μόνο από ελληνικά funds και εγχώριους επενδυτές αλλά και από διεθνή funds.
Όπερ σημαίνει ότι θα μπορεί να υπάρχει πλέον ένα case study για την προσέλκυση και άλλων ενδιαφερομένων επενδυτών.
Γερμανικό ενδιαφέρον

Η περίπτωση του Taxibeat δεν είναι ούτε η μοναδική ούτε η πρώτη που γίνεται σε startup της τελευταίας επταετίας.

Η πρώτη αξιοπρόσεκτη κίνηση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν η αμερικανική Splunk ανακοίνωσε την εξαγορά της Bugsense, μίας ελληνικής startup που βοηθούσε τους προγραμματιστές να εντοπίζουν τα λάθη στις εφαρμογές τους. Το ύψος της συμφωνίας ήταν στα 9 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων της Splunk.
Μία δεύτερη εξαγορά είχαμε τον Αύγουστο του 2014 όταν η ελβετική u-blox εξαγόρασε την Antcor, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του WiFi, με το συνολικό ποσό της εξαγοράς να φθάνει έως τα 8,5 εκατ. ευρώ.
Η εξαγορά που συγκέντρωσε πάντως πολλά βλέμματα ήταν εκείνη του e-food, της γνωστής υπηρεσίας για παραγγελίες φαγητού, από τη γερμανική Deliver Hero, η οποία ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2015.
Το ποσό της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκε, αν και οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ.
Το 2016, η πιο μεγάλη εξαγορά στο χώρο των startups ήταν αυτή της Avocarrot, μίας εταιρείας που ίδρυσαν τρεις Κύπριοι στο Λονδίνο αλλά η οποία πρακτικά έχει μεταφέρει την έδρα της στην Αθήνα και είχε λάβει σημαντική χρηματοδότηση από ελληνικά funds. Αγοραστής της Avocarrot, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της mobile διαφήμισης, ήταν η γερμανική Glispa και το ύψος της συμφωνίας έφθασε στα 20 εκατ. ευρώ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ TAXIBEAT

Έρχονται νέοι επενδυτές

Αν και ο αριθμός των πετυχημένων startups που είτε έχουν ξεκινήσει από την Ελλάδα είτε έχουν ισχυρή παρουσία σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας δεν είναι σχετικά μεγάλος, το γεγονός ότι σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται εταιρείες με σημαντικές προοπτικές έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετή κινητικότητα στον χώρο των επενδυτικών funds.
Την προηγούμενη δεκαετία, οι περιπτώσεις ελληνικών funds που επένδυσαν σε καινοτόμες επιχειρήσεις ήταν σχετικά λίγες με πιο γνωστά τις Alpha Ventures και Attica Ventures. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, προστέθηκε και το Open Fund, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο πρώτος επενδυτής του Taxibeat. H ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Jeremie είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 4 ακόμη funds (Elikonos Jeremie Fund, PJ Tech Catalyst, Odyssey Partners και Open Fund II), τα οποία την τελευταία τριετία εκτιμάται ότι επένδυσαν περισσότερα από 52 εκατ. ευρώ σε ελληνικά startups που αξιοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες. Παράλληλα, επενδύσεις έχουν γίνει και από το Piraeus TANEO Ventures σε καινοτόμες επιχειρήσεις όπως η InAccess, ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει το NBG Business Seeds, το οποίο έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ σε νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις. Το ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι πως πλέον δημιουργούνται νέα funds.

Ένα πρώτο παράδειγμα είναι το VentureFriends, το οποίο έχει ήδη επενδύσει σε 16 startups και έχει περίπου 14 εκατ. ευρώ να διαχειριστεί, ενώ μία άλλη περίπτωση fund είναι το Anchorstone Partners. Οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο επίσης για τουλάχιστον δύο ακόμη funds που βρίσκονται σε φάση σύστασης και προσέλκυσης κεφαλαίων και στα οποία συμμετέχουν άνθρωποι που στο παρελθόν ήταν δημιούργησαν και πούλησαν το startup τους είτε συμμετείχαν σε άλλα funds. Επίσης, αναμένεται σύντομα να υπάρξει και νέος «γύρος» από Jeremie funds, αν και αυτή τη φορά, το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων θα προέρχεται από ιδιώτες επενδυτές και όχι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Το γεγονός ότι αυτό δεν θεωρείται πρόβλημα αποτελεί μία ένδειξη του ενδιαφέροντος που υπάρχει για επενδύσεις σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Startups

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search