Ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους χώρους όσον αφορά στην εξασφάλιση πόρων για δράσεις αλλά και για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ιδιαίτερα νεοφυών, είναι αυτός του crowdfunding, του πληθοπορισμού, όπως έχει μεταφραστεί στη γλώσσα μας.
Αποτελώντας το αντίπαλο δέος στη συνήθη πρακτική της συγκέντρωσης πολλών (χρημάτων) από λίγους (επενδυτές), το crowdfunding βασίζεται στη λογική «λίγα από πολλούς», για να επιτύχει ανάλογο αποτέλεσμα.
Βεβαίως, ως νεότερη πρακτική (αν και δεν είναι κάτι πρωτόφαντο, αφού παραλλαγές του υπήρχαν ανέκαθεν, όμως όλα γίνονται πλέον με στοχοθεσία και περισσότερο οργανωμένα από παλιά) έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της, καθώς τώρα οικοδομούνται κι αρχίσουν να εφαρμόζονται -σε ευρωπαϊκό, τουλάχιστον, επίπεδο- τα αναγκαία νομικά και θεσμικά πλαίσια.
Κι όπως συμβαίνει με κάθε τι καινούριο, έτσι και στο crowdfunding κρίσιμο ρόλο παίζει από τη μια πλευρά η γνωριμία (που θα φέρει και τις επιθυμητές συνέργειες) μεταξύ των ίδιων των ενδιαφερομένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κι από τη άλλη η σωστή ενημέρωση του κοινού.
Ικανοποιώντας και τις δυο πλευρές αυτής της απαίτησης, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα με κύριο στόχο την αξιοποίηση της δύναμης των πολλών για το ευρύτερο καλό, το Crowd Dialog Europe.
Αυτή ήταν η τρίτη διοργάνωση (οι δυο προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν στο Ελσίνκι και το Γκρατς) του ετήσιου προβεβλημένου ευρωπαϊκού θεσμού,ο οποίος υποστηρίζει την αξιοποίηση της δύναμης του πλήθους για κοινωφελείς και επιχειρηματικούς σκοπούς, μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν στην οικονομία και την κοινωνία.
Δυο διαδοχικές εκδηλώσεις
Το Crowd Dialog Europe 2017, που διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και της Crowd policy, Country Partner για την Ελλάδα, είχε δυο σκέλη:
την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ζάππειο Μέγαρο το European Commission Crowd funding Workshop 2017με θέμα τις ευκαιρίες Crowdfunding και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 40 εκπρόσωποι απ’ όλες τις χώρες-μέλη, καθώς και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Crowdpolicy.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας,Παναγιώτης Θωμόπουλος, ενώ –από την πλευρά του- ο Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowd policy παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει για την ενεργοποίηση της συμμετοχικής κουλτούρας (crowdculture) στην Ελλάδα και την ανάπτυξη του crowd funding.
Θα πρέπει να αναφερθεί πως στην Ελλάδα υπήρξαν τα τελευταία χρόνια δυο νομοθετικές πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο θέμα: Μια πρόβλεψη στο νόμο 4351/2015 σχετικά με το crowd funding για δωρεές, αλλά και ο νόμος 4416/2016 περί crowd funding για επενδυτικούς σκοπούς, σε συνδυασμό με τον νόμο 3401/2005.
Την επόμενη ημέρα διοργανώθηκε το Crowd Dialog Europe στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή άνω των 400 Ευρωπαίων αξιωματούχων και εκπροσώπων επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων.
Το συνέδριο έχει ως στόχο την ανταλλαγή γνώσης στο πεδίο των μεθοδολογιών crowd sourcing, crowd funding και crowd innovation.
Επιπλέον, στόχος είναι και η διασπορά της γνώσης στην τοπική κοινωνία και οικονομία κάθε χώρας, όπου πραγματοποιείται, παράλληλα με την ενεργοποίηση τοπικών ομάδων και επιχειρήσεων για την αξιοποίηση αυτών των εργαλείων και μεθοδολογιών.
Στους συνέδρους της Αθήνας περιλαμβάνονταν προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο, τραπεζικά στελέχη, επικεφαλής επενδυτικών funds και στελέχη του ευρωπαϊκού μηχανισμού.
Το συνέδριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Michael Gebert, Founding Patron του Crowd Dialog Europe ενώ από πλευράς συνδιοργανωτών,
χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, τονίζοντας ότι η Εθνική υποστηρίζει ένθερμα τα εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης, τόσο για κοινωφελείς στόχους όπως είναι το act4Greece, όσο και για επιχειρηματικούς με την πλατφόρμα investment crowdfunding i-fund, που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Πολλές ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις
Στην κεντρική σκηνή έγιναν πολλές ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που αφορούσαν στο crowd funding με έμφαση στο νομοθετικό πλαίσιο, δόθηκαν παραδείγματα από πλατφόρμες και βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, έγιναν αναφορές σε θέματα πληρωμών, ενεργοποίησης του κοινού κ.λπ.
Από ελληνικής πλευράς, η Νάνση Ρουτζούνη, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε τη μεθοδολογία διαμόρφωσης κυβερνητικών πολιτικών με τη βοήθεια του πλήθους στην ομιλία της με τίτλο
“Rethinking Democracy, Crowd-creating the Greek National Action Plan on Open Government”, ενώ ο Γιώργος Βεϊνόγλου από την Icon Platforms παρουσίασε θέματα gamification στην ομιλία του με τίτλο “Enterprise Gamificationdone right, How to determine strategies to uncover insights”.
O Περικλής Θηβαίος, Partner στην True North παρουσίασε “Defining the right culture of innovation, Why great and large crowds are not enough”, σε μια ομιλία του για την ανάγκη ύπαρξης εταιρικών πολιτικών για την καινοτομία σε μεγάλους οργανισμούς.
Τέλος, ο ΔημήτρηςΠλέσσας, Διευθυντής Retail Banking στην Εθνική Τράπεζα στην ομιλία του με τίτλο “Experts in Democracy — act4Greece, Enhancing Corporate Social Responsibility through Crowd funding” ανέδειξε το παράδειγμα του act4Greece και της επίδρασης των ιδιωτών δωρητών στην κινητοποίηση και μόχλευση πόρων εταιριών που διατίθενται για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Παρότι το ποσοστό δωρεών σε χρήματα είναι 10% (ιδιώτες) - 90% (εταιρίες), καταλυτικό ρόλο παίζει ο όγκος και η δέσμευση των ιδιωτών δωρητών για την κατεύθυνση των πόρων των εταιριών, αναδεικνύοντας τις δράσεις σε ένα περιβάλλον διαφάνειας και λογοδοσίας.
Το φαινόμενο των Initial Coin Offerings
Ο Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowd policy παρουσίασε το φαινόμενο των Initial Coin Offerings σαν το επόμενο βήμα στο crowd funding, στην ομιλία του με τίτλο “Finding an explanation for the Block chain Crypto Crowd funding Phenomenon”.
Τα ICOs αποτελούν την πλέον αναπτυσσόμενη μεθοδολογία χρηματοδότησης αυτή τη στιγμή και το 2017 ξεπέρασαν τις χρηματοδοτήσεις των Venture Capitals προς τις εταιρίες blockchain, καθώς έχουν γίνει ως τώρα 140 ICOs με συνολικό ποσό της τάξεως των 2 δις δολαρίων.
Τα ICOs δίνουν αρκετές ευκαιρίες για χρηματοδότηση νέων εταιριών, καθώς «εκδημοκρατίζουν» τους πόρους, και φυσικά παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες.
Παρόλα αυτά, έχουν μεγάλο ρίσκο αλλά και αρκετά εμπόδια που βάζουν οι εθνικές κυβερνήσεις. Τα ICOs αποτελούν εναλλακτική μορφή επένδυσης κι όχι μια all-in-one λύση για να γίνει κάποιος επενδυτής,παρόλα αυτά σίγουρα αποτελούν πλέον μέρος των αγορών.
Μιλώντας στο Web World News -και αφού, εξαρχής, χαρακτήρισε «φανταστική» τη συγκέντρωση 400 ειδικών απ’ όλη την Ευρώπη στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν για τις δυνατότητες και προοπτικές του crowd funding, του crowd sourcing και του crowd innovation-o Μιχάλης Ψαλλίδας δήλωσε πως το συνέδριο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, που είναι τυχερή καθώς ακολουθεί από τα πρώτα βήματα αυτή τη σχετικά νέα τεχνολογία.
Προσθέτοντας ότι –με δεδομένα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας- πρέπει να εκμεταλλευτούμε τέτοιες μεθοδολογίες και συνεργασίες, για να πάμε στο… “next – next”, που ήταν και ο τίτλος του συνεδρίου.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία της Crowd policyμε την ΕΤΕ, στο act4Greece (για δωρεές), το i-fund(για επενδύσεις)και στο InnovationPath (για διαγωνισμούς καινοτομίας και δράσεις επιχειρηματικού επιταχυντή),
ενώ για το τέλος κράτησε την αποκάλυψη ότι ξεκίνησαν οι ετοιμασίες και ο προγραμματισμός για την υλοποίηση (εν ελθέτω χρόνο) ενός πολύ ενδιαφέροντος τεχνολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ICO, όπου tokens και κρυπτονομίσματα θα έχουν αντίκρυσμα σε «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές.
Στο ίδιο session παρουσιάστηκαν θέματα crowd funding και blockchain ενώ στο τέλος υπήρξε πάνελ ομιλητών με συντονιστή τον Michael Gebert, στο οποίο συμμετείχαν οι Μιχάλης Ψαλλίδας, Christian Piska, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βιέννης και Alejandro Gómez dela Cruz Alcañiz, συνιδρυτής της Icofunding με θέμα«The crowd-based Blockchain as a path to Artificial lIntelligence».
Στο πάνελ συζητήθηκε η επίδραση που μπορεί να έχει η ταυτόχρονη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της τεχνολογίας του blockchain, σε θέματα που αφορούν την κατανεμημένη αποθήκευση δεδομένων της ζωής και της σκέψης των ανθρώπων (mind chains, mind uploading) για την εκπαίδευση αλγορίθμων και τεχνικών της τεχνητής νοημοσύνης.
Στην κεντρική σκηνή παρουσιάστηκαν, επίσης, ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και θέματα ενίσχυσης της καινοτομίας στις επιχειρήσεις με τη βοήθεια του crowd innovation.
Παράλληλα με την κεντρική σκηνή, διοργανώθηκαν master classes τα οποία εστίασαν στο Crowd funding για την οικονομία και την κοινωνία από στελέχη του act4Greece, του Ιδρύματος Ωνάση και του δικτύου CSR Hellas, καθώς και στα θεσμικά θέματα στην Ευρώπη, το Blockchain και τα initial coin offerings.
Θετικό το πρόσημο, κατά τον Michael Gebert
Πολύ καλή ευκαιρία για τη χώρα και την πόλη χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τη διοργάνωση του συνεδρίου στην Αθήνα ο συντονιστής του,Michael Gebert, καθώς συγκεντρώθηκαν εδώ, σε μια συνάντηση κορυφής, όλοι οι επαΐοντες σε θέματα crowd culture στην Ευρώπη.
Μιλώντας στο Web world News, τόνισε πως ήταν ένα επιτυχημένο συνέδριο, στο οποίο οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να εκφραστούν ελεύθερα («it was an unconferenced conference» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε) και να επικοινωνήσουν ο καθένας την άποψή του.
Μάλιστα, αρκετοί τού δήλωσαν ότι, στο πλαίσιο της απαραίτητης δικτύωσης, βρήκαν εδώ τους δυο-τρεις ανθρώπους με τους οποίους πάντα ήθελαν να μιλήσουν και να συνεργαστούν…
«Εμείς στήσαμε μεν την agenda και το πλαίσιο του συνεδρίου, φροντίζοντας να συμπεριλάβουμε ενδιαφέροντα θέματα, όμως ο απώτερος στόχος ήταν αυτά τα θέματα να προκαλέσουν νέο γύρο συζητήσεων, σε προσωπικό επίπεδο»,
τόνισε ο κ. Gebert χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σ’ αυτό το δίκτυο των περίπου 400 επαϊόντων, με χαρά υποδέχτηκαν από φέτος τους εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας και των συνεργατών της.