Το Broadband Forum ανέδειξε την ολιστική προσέγγιση που επικρατεί πλέον στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων
Ένας από τους πιο «καυτούς» σε γεγονότα και εξελίξεις τομείς της τεχνολογίας, που παράλληλα παίζει τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητά μας, είναι αναμφισβήτητα αυτός των ευρυζωνικών δικτύων – αφενός, γιατί οι εξελίξεις εκεί είναι ραγδαίες, αφετέρου γιατί -όποιες κι αν είναι οι αλλαγές- η επίδρασή τους είναι άμεση και καταλυτική στην καθημερινότητά μας.
Με τις ΤΠΕ να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μας στη δουλειά και στο σπίτι, αυτό μόνο παράλογο δεν μπορεί να θεωρηθεί…
Όμως, το «μίγμα» παραείναι πλέον εκρηκτικό, καθώς οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις περισσεύουν, με την επέλαση της κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (λέγε με, 5G), με τη μετάβαση των πάντων στο υπολογιστικό νέφος (δηλ. το cloud) που παίρνει διαστάσεις τσουνάμι, με το Internet των Αντικειμένων να αναπτύσσεται εκθετικά και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) να διεισδύει όλο και περισσότερο, παντού…
Ζούμε μεγάλες στιγμές κι αυτό φάνηκε με το παραπάνω στη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης BASE του Broadband Forum, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Μαρτίου, για πρώτη φορά, στην Αθήνα.
Μεγάλη, διεθνής εκδήλωση με περίπου 300 συνέδρους - εκπροσώπους απ’ όλη την γκάμα των εταιριών / φορέων του ευρυζωνικού οικοσυστήματος.
Γιατί, αυτός είναι ο ρόλος του μη-κερδοσκοπικού και ιδιαίτερα χρήσιμου Forum: συγκεντρώνει υπό τη σκέπη του παρόχους, κατασκευαστές, integrators, ερευνητές, πανεπιστημιακούς, την αγορά και τη βιομηχανία, με στόχο να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον, να χαράξουν στρατηγικές και συνέργειες, να ορίσουν κοινές προδιαγραφές, να εκπαιδεύσουν τους χρήστες των νέων τεχνολογιών και να συμφωνήσουν για την πορεία ως την επόμενη ημέρα…
Κι αυτή η ημέρα, όπως φάνηκε καθαρά στη συνεδρίαση της Αθήνας, κομίζει πολλά και ενδιαφέροντα, με σημαντικότερο την ομοφωνία στο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την ολιστική προσέγγιση σ’ ό,τι αφορά στην πρόσβαση, από πλευράς χρηστών.
Καλά το έθεσε ο CEO του Forum, Ρόμπιν Μερς, που μίλησε αποκλειστικά στο WWNews: «τον καταναλωτή τον ενδιαφέρει η ποιότητα της υπηρεσίας, όχι ο τρόπος πρόσβασης σ’ αυτήν, αν είναι 5G ή το δίκτυο σταθερής – αυτό που θέλει, είναι να περάσει από την ασύρματη εμπειρία, όταν βρίσκεται στο δρόμο, στο δίκτυο WiFi, μόλις μπει στο σπίτι του, χωρίς διακοπή ή άλλο πρόβλημα – αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς» (διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη, στη συνέχεια)
Θέλει δουλειά πολλή…
Όμως, μέχρι να γίνει αυτό, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά, ίσως σε ορίζοντα δεκαετίας. Αυτό, ως ένα βαθμό, αποτυπώνεται και στο σχετικό καταληκτικό σχόλιο για το συνέδριο, το ρόλο του και τις προοπτικές του κλάδου από την πλευρά του πολύ γνωστού Έλληνα ερευνητή στο ΑΙΤ, Γιάννη Τόμκου, που ήταν και συντονιστής στην πρώτη ημέρα της εκδήλωσης.
«Θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας η φιλοξενία του συνεδρίου Broadband Access Summit Event (BASE) στην Αθήνα και προσωπικά μεγάλη μου χαρά να συνεισφέρω στη διοργάνωση του ως μέλος του Broadband Forum (BBF).
Σκοπός του ήταν η επιμόρφωση (χωρίς κόστος εγγραφής) επίλεκτων στελεχών της αγοράς τηλεπικοινωνιών που εδρεύουν στη ΝΑ Ευρώπη (και φυσικά στην Ελλάδα) στις νέες τηλεπικοινωνιακές τεχνολογικές εξελίξεις, δεδομένου ότι συνέδρια αυτού του μεγέθους προερχόμενα από την ίδια τη βιομηχανία και απευθυνόμενα αποκλειστικά σε στελέχη της, δεν γίνονται συχνά στην περιοχή μας.
Οι ομιλητές ήταν εξέχοντα στελέχη των εταιρειών / οργανισμών τους, ως επί το πλείστον μελών του BBF, όπως οι Verizon, Deutsche Telekom, Nokia, British Telecom, Intel, South Korea Telecom, κ.ά.) αλλά και στελέχη της ελληνικής αγοράς.
Επίκεντρο των παρουσιάσεων ήταν τα δίκτυα νέας γενεάς, με έμφαση στα δίκτυα κινητής ευρυζωνικότητας 5G και τις τεχνολογίες που τα υποστηρίζουν.
Οι αναμενόμενες δυνατότητες αυτών των δικτύων και οι υπηρεσίες που μπορούν να υποστηρίξουν πραγματικά εντυπωσίασαν τους συνέδρους και άνοιξαν πολλά παράθυρα στις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες εμφανίζονται μπροστά μας, για την επόμενη δεκαετία».
Ανάλογο ήταν και το μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του ο γεν. διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τις πολλαπλές προκλήσεις και ευκαιρίες για τους τρεις παρόχους στην Ελλάδα από τον συνδυασμό του 5G με το ΙοΤ, το NFV (Network Functions Virtualization), αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).
Για να προσθέσει πως «όποιες κι αν είναι οι τεχνολογίες, το ζητούμενο παραμένει πάντα η εκτίμηση της σωστής ισορροπίας ανάμεσα στις επενδυτικές δυνατότητες, την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για νέες υπηρεσίες και τη στήριξη του οικοσυστήματος με ένα υποστηρικτικό περιβάλλον αδειοδότησης και ρύθμισης».
Σημαντικές νέες δράσεις
Στο συνέδριο της Αθήνας έγιναν εκτενείς αναφορές στις σημαντικότερες δράσεις από πλευράς BBF, όπως -μεταξύ πολλών άλλων- η ΒΑΑ (Broadband Access Abstraction) από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Nokia Τιμ Κάρεϊ, η οποία έχει ως στόχο την προώθηση δικτύων SDA (Software-Defined Access), μέσω της ανάπτυξης λογισμικού ανοικτού κώδικα.
Το Forum αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα σ’ αυτόν τον τομέα, με επαφές, διαβουλεύσεις και διαμόρφωση κοινών προδιαγραφών.
Κι επειδή όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση της «ομογενοποίησης» σταθερής και κινητής επικοινωνίας (ως προς το αποτέλεσμα για τον χρήστη, προφανώς, με τη μορφή του unified access) ενδιαφέρον είχε η δήλωση του Μπρούνο Κορνάλια, Fixed Access Manager της Vodafone, γι’ αυτή την εξέλιξη: «Για να φτάσουμε σε μια αρχιτεκτονική ενοποιημένης πρόσβασης, είναι ουσιώδες να ενσωματώσουμε σ’ αυτήν όλες τις τεχνολογίες, από το FTTC και το FFTH ως τα καλωδιακά…
Η πλατφόρμα στην οποία θα καταλήξουμε, καθ’ οδόν προς τα δίκτυα NGA, θα πρέπει να προσφέρει πλήρη έλεγχο στους διαφορετικούς παρόχους, ακόμα και σε διαφορετικά τμήματα του ίδιου οργανισμού, επιτρέποντάς τους να διαχειρίζονται τους πελάτες τους με πλήρη ανεξαρτησία, έστω κι αν όλα περνάνε από το ίδιο φυσικό δίκτυο».
Πέτυχε η εκδήλωση της Αθήνας; Η απάντηση από τον πρόεδρο του BASE και ανώτατο στέλεχος της εταιρίας Calix, Μπερντ Χες: «Συγκεντρώσαμε ευρύτατη γκάμα ομιλητών, οι οποίοι κάλυψαν μια χωρίς προηγούμενο ποικιλία θεμάτων, από το NG-PON2 και το Gfast ως το virtualization και τη σύγκλιση των δικτύων με το 5G.
Η συζήτηση και η συνεργασία συνεχίζονται, καθώς κοιτάζουμε με ολιστικό τρόπο τα δίκτυα ευρυζωνικής πρόσβασης, κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο, αν θέλουμε να δώσουμε την επόμενη γενιά πρόσβασης στο διαδίκτυο στους καταναλωτές, που πολλοί θεωρούν πλέον την ευρυζωνικότητα ως το τέταρτο δημόσιο αγαθό».
Τέλος καλό, όλα καλά, λοιπόν…
Σταθερή και κινητή τηλεφωνία αλληλοσυμπληρώνονται!
Συζητώντας για το αύριο των τηλεπικοινωνιών με τον Ρόμπιν Μερς, CEO του BBF
Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας (σ’ ένα από τα διαλείμματα του συνεδρίου) ήταν μετρημένος κι ίδιος (προφανώς) πολυάσχολος, εξ ου και οι ερωτήσεις σε ρυθμό πολυβόλου – RECORD…
-Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΒΒ;
Αυτό που εκφράζουν πολύ συχνά οι πάροχοι και οι vendors είναι η πίεση, λόγω της μείωσης των εσόδων στις παραδοσιακές υπηρεσίες και της αδιάκοπης αύξησης στα δεδομένα. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και να καταλήξουμε σε κάποια ισορροπία…
-Τώρα μπαίνει και νέος συντελεστής στην εξίσωση, το 5G…
Η σταθερή και το 5G αλληλοσυμπληρώνονται! Η μεγαλύτερη πρόκληση με το 5G είναι η σύγκλιση με τα σταθερά δίκτυα – δουλεύουμε καιρό πάνω σ’ αυτό… Αυξάνουν οι ευκαιρίες, όμως, δεν είναι εύκολος ο συνδυασμός τους, καθώς έχουν σχεδιαστεί με διαφορετικό τρόπο - για παράδειγμα, το ένα έχει περιορισμένους πόρους, το άλλο όχι.
Υπάρχουν «ιστορικά» προβλήματα που πρέπει να λύσουμε, έως ότου φτάσουμε στο στόχο της «αδιατάρακτης» μετάβασης, λύνουν κάποια οι πάροχοι… η μεγάλη πρόκληση είναι η διαφοροποίηση…
-Ο καταναλωτής τι ζητάει;
Τον καταναλωτή τον ενδιαφέρει η ποιότητα της υπηρεσίας, όχι ο τρόπος πρόσβασης σ’ αυτήν, αν είναι 5G ή το δίκτυο σταθερής – αυτό που θέλει, είναι να περάσει από την ασύρματη εμπειρία, όταν βρίσκεται στο δρόμο, στο λεωφορείο ή στο τραίνο και βλέπει ένα βίντεο, στο δίκτυο WiFi, μόλις μπει στο σπίτι του, χωρίς διακοπή ή άλλο πρόβλημα – αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς.
Κάτι ανάλογο μ’ αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα κατά τη μετάβαση από τη μια κυψέλη στην άλλη ή και στο roaming, όταν περνάμε από το ένα δίκτυο στο άλλο, χωρίς να καταλαβαίνουμε τη διαφορά…
-Ποιος ο ρόλος του BBF και πού βασίζεται η επιτυχία του;
Ο λόγος που το BBF είναι τόσο επιτυχημένο, έγκειται στο ότι εμείς θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τη βιομηχανία – υπάρχουν εκεί έξω πολλές καλές εκδηλώσεις, αλλά περιορίζονται στα τυπικά, δεν εξετάζουν τα θέματα σε βάθος…
Εμείς τους λέμε γιατί το κάνουμε έτσι, γιατί πρέπει να γίνει αυτό ή εκείνο. Σ’ έναν κόσμο με προδιαγραφές, δεν θα το κάναμε – όμως, πρέπει να λύσουμε υπαρκτά προβλήματα, που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις.
Μιλάμε στο οικοσύστημα, τους δίνουμε εσωτερική πληροφόρηση κι αυτό που γίνεται είναι εκπληκτικό.
Έχουμε να κάνουμε με μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους – είναι ασυνήθιστο να μιλάμε σε ένα μέλος μας για προδιαγραφές και να μη βλέπουν (όντας μεγάλοι) το όφελος… Πρέπει, ως βιομηχανία, να γίνουμε καλύτεροι, να τους εκπαιδεύσουμε, να τους εξηγήσουμε, να συνδέσουμε τη δουλειά μας με υπαρκτά προβλήματα, να δώσουμε λύσεις! Μπορείτε να το θεωρήσετε ένα διευρυμένο workshop! Τους δείχνουμε, εξηγούμε τη λογική πίσω από κάθε απόφαση – αν δεν τους το εξηγήσεις, μερικές φορές δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο…
-Γιατί στην Αθήνα;
Αδράξαμε την ευκαιρία! Κάθε χρόνο αποφασίζουμε στην τύχη τον τόπο των συναντήσεών μας, για συνέδρια και workshops… Οι εταιρίες-μέλη προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο – πολλές από τις ΗΠΑ.
Γενικά «κυκλοφορούμε»… συνήθως μια από τις συναντήσεις μας γίνεται στην Ευρώπη – αυτή τη φορά, επιλέξαμε την Αθήνα, ήταν μια καλή ευκαιρία να έλθουμε και σ’ αυτή την περιοχή, πέρα από τους «συνήθεις» προορισμούς μας, στη Βόρεια Ευρώπη – η Αθήνα γεφυρώνει την Ανατολική Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ασία… Γνωρίσαμε χθες και την ελληνική πραγματικότητα (ΣΣ. στο πάνελ με τα στελέχη της ελληνικής αγοράς, που συντόνισε ο ίδιος ο Ρόμπιν Μερς) – καλοί και ειλικρινείς οι συνομιλητές μας!
Παρά την κρίση, οι τοπικοί παίκτες θα μπορούσαν (μαζί με τον ρυθμιστή) να παίξουν θετικό ρόλο, να διευκολύνουν καταστάσεις, όσον αφορά στην ευρυζωνική κάλυψη της χώρας, προσφέροντας την ώθηση που χρειάζεται για αύξηση της παραγωγικότητας – αυτό θα ήταν καλό για την Ελλάδα και για όλους!
-Σε λίγο ολοκληρώνεται αυτό το συνέδριο – τι πρέπει να πάρουμε μαζί μας;
Πρέπει να καταλάβουμε προς τα πού πηγαίνει η τεχνολογία, τι μπορεί να κάνει για τις επιχειρήσεις, στην πράξη! Πρέπει να κατανοήσει τις ανάγκες τους, να αλληλοεπιδράσουν – η σχέση τους πρέπει να είναι στενή… μερικές φορές τις αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά, τεχνολογία και επιχειρηματικότητα – είναι λάθος! Χωρίς αυτή τη σχέση, δεν υπάρχει παραγωγικότητα και πρόοδος…
Μιλάμε για οικονομικά κίνητρα… η τεχνολογία και η καινοτομία είναι η βάση, ο κοινός παρονομαστής. Όταν δουλεύουμε πάνω στις προδιαγραφές, λοιπόν, δεν γίνεται να είμαστε απομονωμένοι – το είδατε και στις παρουσιάσεις μας, εξηγούμε τα πάντα.
Οι μηχανικοί δημιουργούν ο καθένας μόνος του, όμως, μετά το συζητάμε, δεν αποφασίζει ποτέ ο καθένας μόνος του! Γίνονται αλλαγές για να διορθωθεί ή να βελτιωθεί κάτι… οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται πλέον σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα φάση, το ICT έχει φτάσει σε σημείο καμπής… Η ανάγκη είναι η μητέρα της εφευρετικότητας, λένε, κι αυτό ισχύει – είναι πολλές και ριζοσπαστικές οι εξελίξεις.
Ζούμε συναρπαστικές στιγμές!