Interviews

Seven Grapes - Οι Digital Farmers από την Κορινθία...

Seven Grapes - Οι Digital Farmers από την Κορινθία...

Seven Grapes - Οι Digital Farmers από την Κορινθία αλλάζουν τον κλάδο της γεωργίας

Ξεκίνησε ως ιδέα το 2004, αλλά η υλοποίησή της άρχισε πέντε χρόνια αργότερα. Βασικός στόχος ήταν η προσέγγιση των αγροδιατροφικών αγορών με συντονισμένο τρόπο από τους παραγωγούς.

Στο Κιάτο της Κορινθίας, κάποιοι αγρότες αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη ομάδα βελτιώνοντας τον ως τότε τρόπο λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών. Η ομάδα διαμόρφωσε ένα μεγάλο, ενοποιημένο αμπελώνα επιτραπέζιου σταφυλιού, με πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή.

 

Στόχος της ήταν και παραμένει να παράγονται ποιοτικά προϊόντα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ. η οποία βαφτίστηκε «Seven Grapes». Το προϊόν της, τα σταφύλια, καλλιεργείται στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία και την Πέλλα και εξάγεται απευθείας σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού.

Η Seven Grapes γρήγορα αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες, ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των παραγωγών και να μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητά τους, όπως εξηγεί ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος της εταιρείας.

«Διαγνώσαμε ότι υπήρχαν παραγωγοί που ήταν σε καλύτερη οικονομική θέση και, προκειμένου να μη δημιουργηθούν ανισότητες, δώσαμε έμφαση στη στήριξη του αδύναμου παραγωγού» επισημαίνει ο συνομιλητής μου.

«Επειδή η δουλειά μας επηρεάζεται από τη φύση, διαπιστώσαμε ότι ο παραγωγός που είχε αδυναμίες κάθε χρόνο ήταν διαφορετικός. Γι’αυτό, μεταφέραμε ένα μοντέλο διαφάνειας που θυμίζει περισσότερο Ολλανδία»,επισημαίνει ο συνομιλητής μου. «Παράλληλα, διαπιστώσαμε ότι κάθε χρόνο ήταν διαφορετικός ο παραγωγός που είχε αδυναμίες».

Το μοντέλο αξιοποιεί σήμερα ιδιαίτερα τις νέες τεχνολογίες, με μετεωρολογικούς σταθμούς, δεδομένα από δορυφόρους και drones, καθώς και επίγειες μετρήσεις. Στη συνέχεια, γίνεται μοντελοποίηση σε συνεργασία με άλλους φορείς. Η συλλογή δεδομένων είναι το κλειδί της επιτυχίας της SevenGrapes, που βλέπει τον αγροτικό τομέα με άλλη ματιά.

Ο ίδιος ο Μάρκος Λέγγας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τεχνολογία Τροφίμων και στη Διοίκηση Ποιότητας,εξηγεί ότι το όραμά τους για το μέλλον της εταιρείας είναι πολύ διαφορετικό. «Στο μέλλον δεν θα πουλάμε σταφύλια. Θα πουλάμε τεχνογνωσία, μοντέλα και σταφύλια με διαφορετικό τρόπο. Σκοπεύουμε να δώσουμε τη χρήση των φυτών απευθείας στον καταναλωτή!»

Συζητώντας μαζί του, σχετικά με τον αγροτικό τομέα στη χώρα μας, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: ποικιλία εδαφομορφική και κλιματολογική,καθώς διαθέτει πολλά διαφορετικά μικροκλίματα που,μπορεί να δυσκολεύουν την καλλιέργεια,όμως με την παραλλακτικότητά τους επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων και τη δημιουργία μοντέλων».

Τι είναι αυτό που λείπει σήμερα από τον κλάδο, στην Ελλάδα;

Αυτό που λείπει σήμερα από τη γεωργία είναι τα δεδομένα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν, αφού πρώτα συλλεγούν και αναλυθούν, ώστε να δημιουργήσουν αλγόριθμους καιμέσα από τη μοντελοποίηση.

Η Ελλάδα, λόγω της μεγάλης παραλλακτικότητας που έχει, προσφέρει δυνατότητας σημαντικής ακρίβειας, με αποτέλεσμα να μπορούν οι startups να συνεργαστούν με τους αγρότες, για τη δημιουργία μοντέλων σε μια σειρά προϊόντων.

Τα μοντέλα αυτά, λόγω της μεγάλης ακρίβειας που προσφέρουν τα στοιχεία, μπορούμε να τα εξάγουμε. Σήμερα, στην Ελλάδα, μπορούμε να κάνουμε μετρήσεις και μοντέλα σχεδόν για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων.

Αυτή τη στιγμή ξεκινά να γίνεται μια σημαντική προσπάθεια στην Ελλάδα. Πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει η ΓΑΙΑ Επιχειρείν, εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε κι εμείς, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς, η NeuroPublic, που ως καινοτόμα και διαρκώς εξελισσόμενη εταιρεία Πληροφορικής δημιουργεί τις συνθήκες για την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και επιστημονικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα, καθώς και διάφοροι συνεταιρισμοί.

Μαζί έχουμε δημιουργήσει σταθμούς σε διάφορες περιοχές, σε μεγάλη κλίμακα. Συμμετέχουμε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονιστή το κορυφαίο πανεπιστήμιο του Wageningenτο οποίο αφορά στην εφαρμογή του Internet of Things στη γεωργία.

Έχουμε την τύχη να συμμετέχουμε ως εθνικός εταίρος από την πλευρά της Ελλάδας, οπότε θα μεταφέρουμε και θα εφαρμόσουμε την τεχνολογία του προγράμματος στα κτήματά μας.

Από τα ταξίδια που έχω κάνει, στο πλαίσιο της δουλειάς μου, κατάλαβα ότι αποτελεί μύθο το ότι η Ελλάδα διαθέτει τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα. Έχουμε πολύ καλά αγροτικά προϊόντα και πολύ καλό κλίμα,όμως υπάρχουν κι άλλες περιοχές που μας ανταγωνίζονται. «Σπάζοντας» αυτόν τον μύθο εστιάζουμε στον ανταγωνισμό, όπως οι περισσότερες μεσογειακές χώρες.

Συνήθως η χώρα μας υστερεί στην προώθηση των προϊόντων και την αξιοπιστία της. Τα πολλά και μικρά σχήματα, ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός από τους Έλληνες παραγωγούς και οι κακές οικονομικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην έλλειψη αξιοπιστίας. Δυστυχώς, δεν επενδύσαμε σε νέες τεχνολογίες. Σήμερα, χωρίς δίκτυα και με τα χρηματιστήρια των γεωργικών προϊόντων εν όψει, η χώρα μας θα πρέπει να «τρέξει» για να προλάβει την επόμενη μέρα της γεωργίας. Στο μέλλον θα μιλάμε πλέον για οργανισμούς διαχείρισης των ιδεών, ενώ η γη θα ανήκει τυπικά στους γεωργούς οι οποίοι θα «χάνουν» τη χρήση της…

Ποια είναι η επόμενη «ψηφιακή» μέρα για τον αγροτικό τομέα και πού εντοπίζετε ευκαιρίες για τους startuppers που δραστηριοποιούνται στο χώρο;

Οι startups έχουν δυνατότητες ανάπτυξης στο πεδίο του digital farming που θα αντιπροσωπεύει μεγάλη οικονομική δύναμη, το 2020. Θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη βελτίωση των δικτύων διανομών ή να φέρουν σε απευθείας επαφή τον παραγωγό και τον καλλιεργητή με τον καταναλωτή.

Όποιος μπορέσει να συνδεθεί με τον καταναλωτή θα κερδίσει. Επίσης, η ιχνηλασιμότητα(η ταυτότητα του προϊόντος) αποτελεί σημαντικό στοιχείο και ευκαιρία για ανάπτυξη σε πλατφόρμες.
Στην Ελλάδα συζητάμε διαρκώς για τον ρόλο του τουρισμού.

Όμως, καθώς εδώ δεν έχει γίνει η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, που παρατηρούμε σε άλλες χώρες, έχουμε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του τουριστικού και αγροτικού προϊόντος, αξιοποιώντας τις ανάλογες πλατφόρμες.

#7grapes #industrydisruptors #agriculture #internetofthings #IoT #startups #newbusinessmodels #digitalfarming

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Interviews

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search