eCommerce

Σύνδεσμοι e-commerce: Η ΕΕ χρειάζεται νέους κανόνες ΦΠΑ

Σύνδεσμοι e-commerce: Η ΕΕ χρειάζεται νέους κανόνες ΦΠΑ

Ο Ecommerce Europe και ο EuroCommerce, οι μεγαλύτεροι σύνδεσμοι ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθηθεί μοντέλο μίας εγγραφής στα μητρώα για τον ΦΠΑ. Οι εταιρείες που πραγματοποιούν διασυνοριακές πωλήσεις μπορούν να εγγραφούν σε μία χώρα της ΕΕ, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όσες αποθηκεύουν αγαθά σε πολλές χώρες, σημειώνουν οι σύνδεσμοι.

Οι δύο οργανισμοί του κλάδου, Ecommerce Europe και EuroCommerce εξέφρασαν τον περασμένο μήνα από κοινού τις ανησυχίες τους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα, πρόσφατα λανσάρισαν και το web site simplify-vat.eu για να ενημερώσουν και να υποστηρίξουν τον παραπάνω σκοπό.

Από τον Ιούλιο, ισχύουν οι νέοι κανόνες ΦΠΑ στην ΕΕ και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο μπορούν πιο εύκολα να εγγραφούν, να υποβάλουν αίτηση και να πληρώσουν ΦΠΑ για πολλές χώρες της ΕΕ μέσω ενός μόνο κράτους - μέλους. Αν και αυτό έχει απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη φορολογική συμμόρφωση, όπως σημειώνουν οι δύο οργανισμοί, το λεγόμενο «ΦΠΑ One-Stop Shop» (OSS) προορίζεται μόνο για την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών σε τελικούς καταναλωτές.

Αυτό σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνονται εταιρείες που διατηρούν αποθέματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί θα πρέπει να εγγραφούν για ΦΠΑ και να υποβάλουν δηλώσεις σε κάθε χώρα λειτουργίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο οργανισμών, αυτό κοστίζει στους εμπόρους 8.000 ευρώ ετησίως για κάθε χώρα όπου διατηρείται απόθεμα, κάτι που είναι δαπανηρό και χρονοβόρο, αφού χρειάζονται περίπου 100 ημέρες για την εγγραφή σε κάθε μητρώο και έως και 60 δηλώσεις ΦΠΑ ανά χώρα, ανά έτος.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ενδιαφερομένων είναι ακόμη σε εξέλιξη και οι οργανώσεις του κλάδου σημειώνουν πως ελπίζουν ότι μια αναθεώρηση των κανόνων θα εφαρμοστεί πριν από το 2023.

Ο Ecommerce Europe αντιπροσωπεύει πάνω από 100.000 λιανοπωλητές, ενώ ο EuroCommerce αντιπροσωπεύει έξι εκατομμύρια εταιρείες καθώς και 31 εθνικές εμπορικές ομοσπονδίες.

Πηγή: ecommercenews.eu

 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα eCommerce

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search