Η Mastercard και το IFC, μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη (26 Απριλίου) την επικαιροποίηση συμφωνίας για κοινές επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια προσπάθεια να διευρύνουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων των αναδυόμενων αγορών στις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Σε ένα δελτίο τύπου, η Mastercard ανέφερε ότι η επικαιροποίηση της συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 θα βοηθήσει χρηματοπιστωτικές εταιρείες στις αναπτυσσόμενες χώρες να συμμετάσχουν στο δίκτυο Mastercard μέσω ενός προγράμματος υπο την αιγίδα του IFC.
Το IFC θα εγγυηθεί μέχρι και το 100% της αξίας των κινδύνων από διακανονισμούς. Η Mastercard ανέφερε ότι η νέα συμφωνία θα υποστηρίξει μια σημαντική επέκταση του προγράμματος σε περισσότερες συμμετέχουσες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με τη Mastercard, οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα βοηθήσουν τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην επίσημη οικονομία. Ωστόσο, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην αναδυόμενη αγορά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των υποχρεώσεων διευθέτησης των συναλλαγών, γεγονός που δυσχεραίνει την ταχεία κλιμάκωση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στις αναδυόμενες αγορές.
"Αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει να προσφέρουν σύγχρονες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε άτομα που δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές φερεγγυότητας σε όλο τον κόσμο. Μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνατότητές μας στη διαχείριση κινδύνων και στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες και να αξιοποιήσουμε το παγκόσμιο δίκτυο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μας για να προσφέρουμε την ένταξη στο οικονομικό δίκτυο", δήλωσε η Stephanie von Friedeburg, Διευθύνων Σύμβουλος του IFC.
Η Mastercard ανέφερε ότι η αναθεωρημένη συμφωνία θα διευρύνει τις προσπάθειές της για τον εντοπισμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή προγραμμάτων με τα συμμετέχοντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πληρωμές για εκατομμύρια ανθρώπους στις αναδυόμενες αγορές.
Η Mastercard δήλωσε ότι θα συνεχίσει επίσης να υποστηρίζει μια ξεχωριστή συμφωνία του 2016 με το IFC για την αύξηση της αποδοχής των ηλεκτρονικών πληρωμών μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων στις ίδιες αγορές.
"Η ένταξη δεν μπορεί κανείς να αποδώσει από μόνη της", δήλωσε στο ίδιο δελτίο ο Michael Froman, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του τομέα ανάπτυξης της Mastercard.
"Οι συμπράξεις αυτού του τύπου, σε συνδυασμό με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία, οδηγούν πραγματικά σε μεγαλύτερη ένταξη στις αναδυόμενες αγορές.
Τα προγράμματα που αναπτύσονται σε όλο τον κόσμο είναι ζωτικής σημασίας για να φέρει τους ανθρώπους και τις κοινότητες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε μια πορεία προς την ευημερία ».
Η Mastercard δήλωσε ότι η συνεργασία της με το IFC θα συμβάλλει στην αύξηση της παγκόσμιας οικονομικής πρόσβασης μέχρι το 2020.
Το 2015, είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει πρόσβαση σε 500 εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν προηγουμένως αποκλειστεί από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος συνεργασίας.
Και μέσω προγραμμάτων όπως η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Mastercard-IFC έχει καταφέρει να δώσει πρόσβαση σε 330 εκατομμύρια ανθρώπους.
Πηγή: Pymnts