Tech & Business

Microsoft Summit 2018: εντυπωσιακό συνέδριο…

Microsoft Summit 2018: εντυπωσιακό συνέδριο…

Σημαντικοί ομιλητές, ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και παράθυρο στο μέλλον για εκατοντάδες συνέδρους

Έλα, τώρα, πες μου την αλήθεια… Τι θα ζητούσε η καρδιά σου από ένα συνέδριο Ψηφιακής Τεχνολογίας, που γίνεται στην Αθήνα; Ναι, ετήσιο συνέδριο… Ναι, μεγάλης εταιρίας, πολύ γνωστής… Ακούω!

Να ήταν, λέει, παγκόσμιας κλάσης… Να είχε όχι έναν- δυο, αλλά τρεις και τέσσερις σημαντικούς ομιλητές, που θα μου πρόσφεραν άφθονη «τροφή για σκέψη»… Να είχε κόσμο και λαό… α, και να μου έδινε κάποιες «ανάσες» για συζήτηση και δικτύωση μ’ όλους αυτούς! Να μου άνοιγε, βρε παιδί μου, ένα παράθυρο στο μέλλον, να φυσήξει λίγος δροσερός αέρας, να διώξει (έστω πρόσκαιρα!) την ελληνική βαρυθυμία… Να ήταν κάτι σαν γιορτή, σαν πανηγύρι της τεχνολογίας…

Ε, λοιπόν, τα περισσότερα από αυτά, σχεδόν το σύνολο της wish list, υπήρχαν στο 3ο Microsoft Summit, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 22 Μαΐου στην κεντρική αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο εμβληματικό Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων ανθρώπων από τον χώρο της Πληροφορικής και όχι μόνο.

Και, ναι… πλησίασε πολύ τον ορισμό του world class:

Eίχε κόσμο (1500 άτομα, ήταν το νούμερο που κυκλοφόρησε), είχε τέσσερις σημαντικούς κύριους ομιλητές, είχε παλμό, κίνηση, ενδιαφέρον, πολλή τροφή για σκέψη (αλλά και κανονική…), είχε εικόνες από το μέλλον (όπως αυτές που έδειξαν εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, με τη χρήση τεχνολογίας HoloLens σε αίθουσα χειρουργείου) αλλά και ενθουσιασμό ανάμικτο με προβληματισμό (ας όψεται ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης με την ομιλία του), καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της σχεδόν μονοπώλησαν τη συζήτηση…

Ατέλειωτες δυνατότητες, μεγάλη η ευθύνη

Στο ρόλο της «οικοδέσποινας», η Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, περιέγραψε τις δυνατότητες που προσφέρει πιά η τεχνολογία και αναφέρθηκε στο κύριο θέμα της παγκόσμιας συζήτησης, που δεν είναι άλλο από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Το ερώτημα που τίθεται πλέον», τόνισε, «δεν είναι τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τι πρέπει να κάνει». Μιλώντας για την ελληνική πραγματικότητα, εξήγησε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία ώστε να ακολουθήσουμε σαν χώρα εγκαίρως το τρένο των εξελίξεων.

Μάλιστα, αφού κάλεσε τους συνεργάτες της να χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες της Microsoft προκειμένου να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις λύσεις που θα οδηγήσουν τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τη χώρα στο αύριο, εστιάζοντας στην αξιοπιστία και την ασφάλεια ως βασικές αρχές και δεσμεύσεις της εταιρείας, υπογράμμισε ότι «το μέλλον είτε το σχεδιάζεις, είτε το υφίστασαι.

Στο μέλλον πρωταγωνιστής πρέπει να είναι ο άνθρωπος κι εμείς σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας σε λευκό χαρτί. Σκεφτείτε τι μπορούμε να καταφέρουμε αν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας». Σημείωσε, όμως, ότι «οι δυνατότητες είναι ατελείωτες αλλά και η ευθύνη μεγάλη», προ(σ)καλώντας με αυτό τον τρόπο κάθε παρευρισκόμενο να σκεφτεί τη δική του επόμενη απόφαση.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μιας χώρας

Στον μεγαλύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό σε επίπεδο χώρας ήδη από τα μέσα των ‘90s, αναφέρθηκε ο επί μια δεκαετία (2006-2016) πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, περιγράφοντας πώς η μικρή χώρα των 1,3 εκατ. κατοίκων κατάφερε να αποτελέσει παγκόσμιο παράδειγμα.

Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves

Ως βασικές προϋποθέσεις για τη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο ανέφερε την πολιτική βούληση, την ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου και την εκπαίδευση, ενώ σημείωσε ότι «η ψηφιακή ταυτότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ψηφιακή κοινωνία και τη διασφάλιση βιώσιμου μέλλοντος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εσθονός πολιτικός, που πλέον διδάσκει στην Καλιφόρνια, δήλωσε -απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου και συντονίστριας του συνεδρίου, Σίας Κοσιώνη- ότι ζώντας στην Αμερική, ένιωσε σαν να επιστρέφει πίσω, στη δεκαετία του ’60….

Ζωντανό παράδειγμα ανατροπής

Εντελώς διαφορετικός από τον ήρεμο Εσθονό, ο Microsoft Distinguished Engineer & Visionary, αρχιτέκτονας της διαδικτυακής πλατφόρμας Bing και συγγραφέας, James Whittaker, έβαλε εξαρχής τη σφραγίδα του στην εκδήλωση, αναδεικνύοντας με πολύ παραστατικό τρόπο τη δύναμη της τεχνολογίας μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας.

Ο αεικίνητος James Whittaker, με το πλήρες νοήματος T-shirt του

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «η σημερινή γενιά είναι η πρώτη που κατάφερε να αναπτύξει μηχανές πιο έξυπνες από εμάς τους ίδιους» για να προσθέσει ως χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής μας τη δυνατότητα πολλών «να είναι μέλη των ομάδων που σχεδιάζουν εκείνες τις μηχανές, οι οποίες θα τους αντικαταστήσουν…»

Ο χαρισματικός ομιλητής, που έφθασε στην Αθήνα κατευθείαν από τα κεντρικά της Microsoft, στο Seattle, αναφέρθηκε στην εποχή μας και τις προκλήσεις του μέλλοντος σημειώνοντας ότι «σήμερα ζούμε στην εποχή με τις πιο ραγδαίες αλλαγές. Όταν κοιτάμε το μέλλον, χρειάζεται να καταλάβουμε ότι όλοι θα κληθούμε να κάνουμε τις δουλειές μας διαφορετικά.

Τα δεδομένα είναι το κλειδί της νέας εποχής και κρύβουν τις απαντήσεις σε κάθε πρόβλημα. Κάθε διάσταση της ζωής μας που θα σχετίζεται με δεδομένα, λοιπόν, θα γίνεται αυτομάτως πιο έξυπνη».

HoloLens στο χειρουργείο

Εξ ίσου ανατρεπτικός, αλλά σε διαφορετικό επίπεδο και τομέα ήταν ο επόμενος ομιλητής, ο Consultant Musculoskeletal Radiologist στο Imperial College Healthcare NHS Trust, Dimitri Amiras, που άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον με την ομιλία του.

Ο ελληνικής καταγωγής ακτινολόγος ηγήθηκε της ομάδας Βρετανών ερευνητών, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια συσκευών μεικτής πραγματικότητας HoloLens της Microsoft, και εντυπωσίασε τόσο με το όραμά του, όσο και τις δυνατότητες της τεχνολογίας στον κλάδο της υγείας, καθώς έδειξε πλάνα από βίντεο HoloLens, ώστε οι σύνεδροι να καταλάβουν καλύτερα το ρόλο της στην ιατρική.

Δεν παρέλειψε, άλλωστε, να τονίσει πως «η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα γύρω μας και ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα της υγείας».

Ο κόσμος μέσα από αλγορίθμους

Τελευταία (και πιο δυνατή) ήταν η ομιλία του καταξιωμένου Έλληνα καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη.

Ο ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας ομιλητής δήλωσε ότι βρισκόμαστε ακόμα στη «Μεσοζωική» περίοδο των ΤΠΕ, παραδέχτηκε ότι ο ίδιος σήμερα «αντιλαμβάνεται όλο τον κόσμο μέσα από αλγορίθμους» και υπογράμμισε ότι «αυτοί είναι ο πιο γόνιμος τρόπος για να προσεγγίζεις τον κόσμο γύρω σου».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις που ο ίδιος εντοπίζει στη νέα εποχή τεχνητής νοημοσύνης, δηλώνοντας ότι «πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι. Σίγουρα η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αναγνώριση ήχου και εικόνας, αλλά είναι ακόμα μέτρια στην αναγνώριση κειμένου κι έχει απογοητευτικές επιδόσεις στον προγραμματισμό κίνησης και τη μεταφορά γνώσης.

Από την άλλη αν φοβόμαστε τις μηχανές, τότε ο διάλογος δεν θα είναι γόνιμος». Τέλος, αναφέρθηκε και στον δικό μας ρόλο, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μέρος του παγκόσμιου γίγνεσθαι, πρέπει όμως να σκεφτόμαστε και τοπικά, αξιοποιώντας τα καλά που έχει η χώρα μας.

Η «καταληκτική» selfie: Πέγκυ Αντωνάκου και Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, με φόντο όλους τους συνέδρους.

Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δυσλειτουργίες και να προτείνουμε ψηφιακές λύσεις προς το κοινωνικό όφελος». Για να σημειώσει, κλείνοντας (και πριν βγάλει μια selfie επί σκηνής με την κ. Αντωνάκου και φόντο το κοινό…) ότι «πρέπει να αυξηθεί ο τεχνολογικός αλφαβητισμός. Όλοι πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι στο ψηφιακό μέλλον που έρχεται».

Παρουσιάσεις και βραβεία

Τις δραστηριότητες, τις λύσεις και τις προτάσεις τους επέδειξαν στη διάρκεια του Summit ελληνικές εταιρείες που κάνουν πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό (Affidea, Dell, Logicom), αξιοποιώντας λύσεις της Microsoft.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση του συνεδρίου, μάλιστα, η Microsoft Hellas βράβευσε τους πέντε συνεργάτες της, που ξεχώρισαν φέτος. Συγκεκριμένα, η εταιρία Pollfish βραβεύτηκε στην κατηγορία Data & Artificial Intelligence: The art of possible, ως η εταιρία που πρωτοπόρησε, δημιουργώντας λύσεις DATA & AI, με τη βοήθεια του Microsoft Cloud.

Με το βραβείο Embracing the Microsoft Modern Workplace, βραβεύτηκε η εταιρία Kinetix IT Solutions από τη Μάλτα, που προώθησε τον σύγχρονο χώρο εργασίας, συνδυάζοντας έξυπνες συσκευές, μοντέρνες εφαρμογές και Cloud υπηρεσίες.

Με το βραβείο Unique Customer experiences with Microsoft Modern Business Applications, βραβεύτηκε η κυπριακή DOT.CY, η οποία ανέπτυξε και προώθησε υψηλής ποιότητας λύσεις, συμβάλλοντας στην ταχεία αναδιαμόρφωση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των πελατών της.

Η InTTrust S.A. τιμήθηκε με το βραβείο Empower Business with Microsoft Cloud, ως η εταιρία – συνεργάτης που συνέβαλε στον ψηφιακό μετασχηματισμό άλλων επιχειρήσεων.

Τέλος, το βραβείο Microsoft Cloud Solution Provider έλαβε η Logicom Public Ltd που επέδειξε την ταχύτερη ανάπτυξη, πωλώντας λύσεις Cloud εντός και εκτός Ελλάδος.

 

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Tech & Business

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search