Νέα μελέτη της Accenture υπογραμμίζει ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη και άλλες ταχέως εξελισσόμενες τεχνολογίες δημιουργούν ένα λαμπρό νέο μέλλον για τις επιχειρήσεις καθώς ο φυσικός και ο ψηφιακός κόσμος γίνονται άρρηκτα συνδεδεμένοι.
Η μελέτη Accenture Technology Vision 2023, με τίτλο «When Atoms Meet Bits: The Foundations of Our New Reality», διερευνά τις τεχνολογικές τάσεις που καθορίζουν τη σύγκλιση του φυσικού και ψηφιακού κόσμου, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιταχύνουν άμεσα την επανεφεύρεσή τους.
Η εντυπωσιακή εμφάνιση του ChatGPT έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων σχετικά με τη δύναμη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης να επαυξήσει τις ανθρώπινες ικανότητες. Η Accenture εκτιμά ότι το 40% όλων των ωρών εργασίας θα υποστηρίζεται ή θα ενισχύεται από την τεχνητή νοημοσύνη (language-based AI). Μεταξύ των ηγετών επιχειρήσεων, το 98% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι τα θεμελιώδη AI μοντέλα θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις στρατηγικές του οργανισμού τους τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Το Accenture Technology Vision 2023 εντοπίζει τέσσερις τάσεις που θα καθορίσουν τη νέα πραγματικότητα:
• Γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI): Επαυξάνοντας τις ανθρώπινες ικανότητες ως δημιουργικός συνεργάτης ή σύμβουλος, σχεδόν όλα τα στελέχη συμφωνούν ότι το Generative AI θα ενισχύσει σημαντικά τη δημιουργικότητα και την καινοτομία (98%) και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή επιχειρηματικής ευφυΐας (95%).
• Ψηφιακή ταυτότητα (Digital Identity): Η ικανότητα ταυτοποίησης ψηφιακών χρηστών και στοιχείων -η βάση για τη μετάβαση μεταξύ ψηφιακού και φυσικού κόσμου- αντιμετωπίζεται πλέον από το 85% των στελεχών ως στρατηγική προτεραιότητα των επιχειρήσεων και όχι απλώς ως τεχνικό ζήτημα.
• Τα δεδομένα μου, τα δεδομένα σου, τα δεδομένα μας (My data, your data, our data): Η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτάται άμεσα από τα δεδομένα. Συνεπώς, για την πλήρη αξιοποίησή της είναι απαραίτητη η κατάργηση των σιλό των δεδομένων καθώς και ο εκσυγχρονισμός των βάσεων δεδομένων των επιχειρήσεων. Άλλωστε, το 90% των στελεχών πιστεύει ότι τα δεδομένα αποτελούν βασικό παράγοντα διαφοροποίησης εντός των οργανισμών και των κλάδων.
• Το παντοτινό μας όριο (Our forever frontier): Η διαρκής αμφίδρομη διάδραση μεταξύ επιστήμης και τεχνολογίας γίνεται ολοένα ταχύτερη, με την καθεμία να επιταχύνει την πρόοδο της άλλης, με τρόπο που το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα μπορούσε να αρχίσει να δίνει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φετινή μελέτη, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.accenture.com/technologyvision