
Έτοιμη η mobile εφαρμογή της τηλεματικής από τον ΟΑΣΑ
Και από τα κινητά τους τηλέφωνα θα μπορούν πλέον οι Αθηναίοι να βλέπουν πότε θα φτάσει στη στάση το επόμενο λεωφορείο. Μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις, ο ΟΑΣΑ έβγαλε στον αέρα την εφαρμογή της τηλεματικής για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ της Αθήνας.
Οι κάτοχοι Android κινητών μπορούν να την κατεβάσουν την εφαρμογή «OASA Telematics» (όχι και το πιο πιασάρικο όνομα) από το Play Store, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις για iPhone και Windows κινητά.
Εν τω μεταξύ η εφαρμογή της τηλεματικής στο διαδίκτυο μεταφέρθηκε στην ιστοσελίδα telematics.oasa.gr (το απόγευμα της Δευτέρας οι πληροφορίες γραμμής ήταν εκτός λειτουργίας).
Όπως αναμενόταν, η εφαρμογή φαίνεται ίδια ακριβώς με αυτή του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχουν κατασκευαστεί από την ίδια εταιρεία.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι τα εξής:
• Εντοπισμός της πλησιέστερης στάσης μέσω αυτόματου εντοπισμού θέσης.
• Για κάθε λεωφορειακή γραμμή: ώρες εκκίνησης δρομολογίων από αφετηρία και τέρμα, λίστα στάσεων, εμφάνιση της θέσης των λεωφορείων της γραμμής σε πραγματικό χρόνο
• Για κάθε στάση: χρόνος άφιξης του επόμενου λεωφορείου για κάθε γραμμή που διέρχεται από τη στάση, εμφάνιση της τοποθεσίας της στάσης στο Google Street View
• Προσθήκη διαδρομών και στάσεων στα αγαπημένα για εύκολη εύρεση
• Αναζήτηση της βέλτιστης διαδρομής, λαμβάνοντας υπόψη και τον χρόνο αναμονής σε στάσεις και πιθανώς περπάτημα μεταξύ στάσεων
• Ανακοινώσεις και νέα του ΟΑΣΑ (προς το παρόν χωρίς περιεχόμενο)
Τα δεδομένα για τη βέλτιστη διαδρομή παρέχονται μέσω του Google Transit που αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον καλύτερο πάροχο σχετικού περιεχομένου.
Όπως πάντως έχουμε γράψει αρκετές φορές η επιτυχία της τηλεματικής θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο ο ΟΑΣΑ και ο ανάδοχος του έργου θα συνεχίζουν να δουλεύουν πάνω στο σύστημα βελτιώνοντας το και λύνοντας τα όποια προβλήματα. Μέχρι και σήμερα, η τηλεματική δεν περιλαμβάνει το σύνολο των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ, ενώ πολλά λεωφορεία κυκλοφορούν χωρίς να έχουν ενεργοποιημένο τον εξοπλισμό της τηλεματικής, με αποτέλεσμα τα δρομολόγιά τους να μην εμφανίζονται στο σύστημα.