Υστέρηση στη διείσδυση της τεχνολογίας 5G έναντι διεθνών ανταγωνιστών, όπως οι ΗΠΑ, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και Κίνα, εξακολουθεί να καταγράφει η Ευρώπη, με την πληθυσμιακή κάλυψη στη Γηραιά Ήπειρο να φτάνει το 73% το 2022, από 62% που ήταν το 2021.
Ωστόσο, αυτή η επίδοση υπολείπεται παγκόσμιων αγορών, με την αντίστοιχη πληθυσμιακή κάλυψη στις ΗΠΑ να πλησιάζει το 96%, το 95% στη Νότια Κορέα, το 90% στην Ιαπωνία και το 86% στην Κίνα.
Η Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΤΝΟ (European Telecommunications Network Operator’s Association), όχι μόνο βρίσκεται μακριά από τον διεθνή ανταγωνισμό στο 5G, αλλά κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη νέα τεχνολογία κινητών επικοινωνιών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Ψηφιακή Δεκαετία” για την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη όλων των κατοικημένων περιοχών με 5G έως το 2030.
Επίσης, η Ευρώπη κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει και για την κάλυψη με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς Fiber to the Home (FTTH). Η πληθυσμιακή κάλυψη του FTTH έφτασε το 55,6% στην Ευρώπη το 2022, από 50% το 2021.
Με βάση τη μέχρι σήμερα πρόοδο, η κάλυψη του FTTH αναμένεται να φτάσει περίπου το 90% έως το 2030 και, ως εκ τούτου, κινδυνεύει να υπολείπεται του στόχου της ψηφιακής δεκαετίας της Ε.Ε. στα “gigabit”, που προβλέπουν πλήρη κάλυψη έως τότε.
Τα στοιχεία της ΕΤΝΟ δείχνουν ότι και στην ανάπτυξη του FTTH, η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τον διεθνή ανταγωνισμό, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, που υπολείπονται της Ευρώπης με κάλυψη μόλις 43,9%. Η Κίνα έχει, παγκοσμίως, την καλύτερη επίδοση, με κάλυψη 97% στο FTTH, με την Ιαπωνία να ακολουθεί με 80,4% και τη Νότιο Κορέα να βρίσκεται στο 57,4%.
Δείτε περισσότερα στο sepe.gr
Η εικόνα δημιουργήθηκε με χρήση τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης