Ο Frederic Bardeau, Ashoka Fellow και συνιδρυτής της κοινωνικής εταιρίας Simplon.co, μίλησε πρόσφατα στοWebWorldNews και τον Γιάννη Ριζόπουλο για το αντίδοτο στην ανεργία που λέγεται εκπαίδευση στον προγραμματισμό
Από καθηγητής στη Σορβόννη σε θέματα digital innovation, κοινωνικός επιχειρηματίας - γίνεται; Και βέβαια, γίνεται! Ο Frederic Bardeau, Ashoka Fellow και συνιδρυτής της κοινωνικής εταιρίας Simplon.co, που μίλησε πρόσφατα στο WebWorldNews, το έχει ήδη αποδείξει στην πράξη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραγνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος:
«Ο συνδυασμός τεχνολογίας και κοινωνικής οικονομίας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, γιατί αφενός οι συντελεστές της κοινωνικής οικονομίας δεν είναι πολύ geeks, αλλά και οι geeks δεν έχουν πολλά-πολλά με την κοινωνική οικονομία...
Οι εταιρίες του SliconValley μπορεί να λένε ότι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά δεν το κάνουν – ως πρώτο στόχο έχουν να ανεβαίνει η αξία τους. Ο όποιος συνδυασμός των δυο, λοιπόν, είναι δεόντως ανατρεπτικός – οι ΜΚΟ και οι κοινωνικές επιχειρήσεις χρειάζονται την τεχνολογία, όμως κι αυτή, με τη σειρά της, χρειάζεται την κοινωνία, για να υπάρξει καινοτομία και –σε επόμενο στάδιο- πρόοδος!»
Να τα πάρουμε από την αρχή για το Simplon;
Πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων πραγματικών, όχι e-learning, με θρανία και μαθητές που περνάνε 6-8 μήνες μαζί μας, για να μάθουν εντελώς δωρεάν όλες εκείνες τις ψηφιακές δεξιότητες που ζητάει σήμερα η αγορά – προγραμματισμό, κώδικα, διαχείριση δεδομένων κλπ. Ξεκινήσαμε με ένα σχολείο στο Μοντρέιγ, μια από τις θεωρούμενες ως «προβληματικές» περιοχές στο ανατολικό Παρίσι, με 40% νεανική ανεργία…
Τώρα πια έχουμε φτάσει τα 35 σχολεία, στη Γαλλία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική,με πολλές τάξεις που κάθε μιαέχει 20-30 μαθητές. Είμαστε μια κοινωνική επιχείρηση –σημαντικό αυτό- και διαρκώς μεγαλώνουμε!
Άρα, βάζετε θεμέλια για οικοσύστημα;
Δημιουργούμε ένα οικοσύστημα, το οποίο ξεκινάει βέβαια με κώδικα, αλλά τώρα πια περιλαμβάνει και πολλά άλλα θέματα – πχ. όταν αντιληφθήκαμε πως λείπουν συγκεκριμένες δεξιότητες από την αγορά όχι μόνο σε γαλλικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως Java καιSalesforce, τα προσθέσαμε κι αυτά στην ύλη μας.
Δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας – έχουμε μαθητές που είναι 17 και μαθήτρια που είναι 57!Όσο για δουλειά, άλλοι τη βρίσκουν μόνοι τους κι άλλους τους βοηθάμε εμείς… Πολλές εταιρίες απευθύνονται στη Simplon, γιατί ξέρουν ότι έχουμε μαθητευόμενους και θέλουν να τους προσλάβουν, αλλά κι εμείς βοηθάμε τους αποφοίτους μας να βρουν ή να δημιουργήσουν τη δουλειά τους (πχ. να γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες)- περίπου το 80% βρίσκουν δουλειά μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αποφοίτησή τους…
Κάποιος πρέπει να πληρώσει, όμως, για όλα αυτά – ποιος είναι αυτός;
Οι πόροι μας εξαρτώνται από τη χώρα στην οποία βρίσκονται τα σχολεία: κάποιες φορές πληρώνει για την εκπαίδευση το κράτος(στη Γαλλία, πχ. αναλαμβάνει και το μεγάλο έξοδο της πιστοποίησης), άλλες φορές μεγάλοι οργανισμοί και επιχειρήσεις που συμβάλλουν είτε σε χρήμα, είτε στην απασχόληση, είτε σε είδος, κάτι που επίσης είναι πολύ χρήσιμο.
Έχουμε αναπτύξει κι ένα οικονομικό μοντέλο, βάσει του οποίου οι μαθητές μας τόσο στη διάρκεια της μαθητείας τους όσο και λίγο μετά δημιουργούν websites, τα οποία πουλάμε σε πελάτες… Επίσης, έχουμε στήσει κι ένα μοντέλο franchise πχ. αυτός που έχει το franchise μας στον Λίβανο μάς πληρώνει για να έχει στα σχολεία τη μεθοδολογία και τους εκπαιδευτές μας κι αυτός, με τη σειρά του, παίρνει χρήματα από το κράτος, φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ.
Πώς επιλέγετε τους μαθητές σας;
Η επιλογή των μαθητών (αναγκαία, καθώς οι αιτήσεις είναι πολλές – βοηθάει και το δωρεάν) γίνεται από «ευαίσθητες κατηγορίες» με κοινωνικά κριτήρια, μετράει το κίνητρο, αλλά τους υποβάλουμε και σε κάποια τεστ, για να εξασφαλίσουμε ότι διαθέτουν το κατάλληλο mindset και την ικανότητα να καταλάβουν αυτά που θα τους λέμε – μιλάμε για εντελώς αρχάριους…
Δεχόμαστε, επίσης, όλο και περισσότερα άτομα (υπαλλήλους, ταχυδρομικούς, απολυμένους από εργοστάσια) που θέλουν να μετεκπαιδευτούν στο χώρο των ΤΠΕ – ξεκινήσαμε με 5% επί του συνόλου σε άτομα άνω των 50 ετών και τώρα πια έχουν ξεπεράσει το 10%
Έχετε κάποια σχέδια επέκτασης και στην Ελλάδα;
Δεν γνωρίζουμε ακόμα, αν θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα – είχα κάποιες συναντήσεις με άτομα που κάνουν κάτι ανάλογο εδώ, coding boot camp, κλπ.Είναι καλό να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιες πρωτοβουλίες, αρκεί να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο…
Πώς σκέφτεστε την επόμενη μέρα;
Το επόμενο βήμα μας έχει να κάνει με την επέκταση αυτού του μοντέλου σε όλο τον κόσμο, καθώς από τη μια οι μη-προνομιούχοι είναι πολλοί κι από την άλλη, οι ανάγκες αυξάνουν!
Τώρα πια υπάρχει και δυνατότητα για εργασία εξ αποστάσεως – αυτό θα μπορούσαν να κάνουν πολλά Ελληνόπουλα, ώστε να μην έχετε τόσο μεγάλο πρόβλημα braindrain. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει πως πρόβλημα digital divide υπάρχει και μέσα στις ίδιες τις εταιρίες, λόγω των ταχύτατων εξελίξεων της τεχνολογίας,εξελίξεις τις οποίες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεταβολές στις απαιτούμενες δεξιότητες…
Η Simplon μπορεί να βοηθήσει κι εκεί, ώστε –πέρα από τις νέες προσλήψεις- και οι νυν εργαζόμενοι να μη χάσουν τη δουλειά τους - θέλουμε να προλάβουμε την ανεργία, πριν συμβεί!
Επίσης, ως συμπλήρωμα των μαθημάτων για ενηλίκους, υπάρχουν και εκείνα για τα παιδιά: είναι κάτι ειδικό, γιατί βάζουμε τους ενήλικες άνεργους ή μη-προνομιούχους να δείξουν στα 7χρονα παιδιά, που μόλις έχουν μάθει να διαβάζουν, να γράφουν και να μετράνε, τι έχουν μάθει από κώδικα!
Συνολικά, έχουμε εκπαιδεύσει μ’ αυτό τον τρόπο γύρω στα 150.000 παιδιά μέσα σε τέσσερα χρόνια– κυρίως στην Αφρική, όμως στηρίζουμε και το European Code Week…
Ρωτάμε, μάλιστα, τα παιδιά στα πρώτα μαθήματα τι θεωρούν ότι είναι εξυπνότερο; O υπολογιστής ή ο άνθρωπος; Πάντα μας λένε ο υπολογιστής. Τους απαντάμε, λοιπόν,πως εσύ είσαι αυτός που θα μπορέσει να τον προγραμματίσει! Πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία, να τους κάνουμε ψηφιακούς πολίτες… όλα τα άλλα, είναι marketing!
Η επίσκεψή σας στην Αθήνα έγινε στο πλαίσιο των AshokaTalks. Ποιος είναι ο ρόλος της Ashoka στην προσπάθειά σας;
Η Ashoka έχει βοηθήσει τη Simplon πολλές φορές κι εγώ έχω επιλεγεί ως Ashoka Fellow. Αν είσαι μέλος της οικογένειας δέχεσαι εντελώς δωρεάν βοήθεια από πολλές πλευρές… πολύ έξυπνα άτομα δουλεύουν μαζί σου, μπορείς να συνεργαστείς με τηνAccenture ή μεγάλα γραφεία νομικών, μόνο και μόνο γιατί πιστεύουν σε σένα και το έξυπνο project σου! Ό,τι προβλήματα προκύψουν, τα λύνουμε μαζί… Και υπάρχουν πολλά, γιατί είμαστε τρελοί και θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο!
Επιτυχημένο το πρώτο AshokaTalks
Λυδία Παπανδρέου Υπεύθυνη ανάπτυξης Ashoka Hellas
Ο Frederic Bardeau ήταν ο βασικός ομιλητής του πρώτο AshokaTalks στον ελληνικό χώρο, που –κατά τη Λυδία Παπανδρέου, υπεύθυνη Ανάπτυξης για την AshokaHellas- είναι «μια πλατφόρμα συναντήσεων και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, στο πλαίσιο των οποίων θα μοιραστούμε πετυχημένες πρωτοβουλίες που πιστεύουμε ότι μπορούν να εμπνεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν την ελληνική κοινωνική επιχειρηματικότητα».
Σε κάθε συνάντηση, που όλες είναι ανοικτές στο κοινό, η AshokaHellas θα φιλοξενεί έναν κοινωνικό επιχειρηματία του δικτύου της Αshoka από το εξωτερικό, αλλά και Έλληνες που καινοτομούν γύρω από την ίδια θεματική.
Τον κ. Bardeau πλαισίωσαν εκπρόσωποι δύο πρωτοπόρων ελληνικών πρωτοβουλιών, ο Βασίλης Χρυσσός από το sarantaporo.gr και η Αμαλία Κωνσταντακοπούλου από το TheTipping PointinEducation, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το έργο τους και να εμπλακούν σε γόνιμο διάλογο με τον Γάλλο AshokaFellow.
Σκοπός του AshokaTalks δεν είναι μόνο η ενθάρρυνση μιας ανοιχτής και δημιουργικής συζήτησης, αλλά και οι πιθανές συνεργασίες με επιτυχημένες πρωτοβουλίες από το εξωτερικό.
Και οι δύο αυτοί στόχοι επετεύχθησαν στη συνάντηση του Innovathens, καθώς παραβρέθηκαν εκπρόσωποι δύο ελληνικών πρωτοβουλιών (RumiLabs και Allcancode) που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης σε θέματα πληροφορικής και προγραμματισμού και είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας και στη χώρα μας, πάνω στο μοντέλο του Simplon.co.