Τα ταχυδρομεία και όλοι οι (αερο)μεταφορείς στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν ότι κάθε δέμα που περιέχει δώρα ή αγαθά που αποστέλλονται σε χώρα της ΕΕ πρέπει να έχει επισυναπτόμενο έντυπο από τα τελωνεία της χώρας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του Brexit, το οποίο άρχισε να λειτουργεί πλήρως την 1η Ιανουαρίου.
Τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τελωνειακές διασαφηνίσεις ισχύουν πλέον για τις χώρες της ΕΕ. Το σχετικό συνοδευτικό έντυπο δε χρειάζεται να συμπληρωθεί εάν κάποιος από το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει μια επιστολή, μια ταχυδρομική κάρτα ή ένα έγγραφο σε μια χώρα της ΕΕ. Αλλά εάν πρόκειται για δέμα που περιέχει αγαθά ή δώρα, θα πρέπει να υπάρχει και το τελωνειακό έντυπο.
Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των πακέτων που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού περίπου το 45% της συνολικής διεθνούς κίνησης δεμάτων που λαμβάνουν τα ταχυδρομεία στη Μεγάλη Βρετανία πηγαίνει σε προορισμούς της ΕΕ - τουλάχιστον μέχρι τώρα... Οι νέοι κανόνες ισχύουν για οποιονδήποτε στέλνει δέμα από την Αγγλία, τη Σκωτία ή την Ουαλία σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και αντιστρόφως.
Ειδικά εφόσον πρόκειται για εμπορεύματα, που κάποιος αγοράζει για παράδειγμα online από την Ελλάδα, υπόκεινται σε ΦΠΑ και έξοδα εκτελωνισμού (15 ευρώ) εάν η αξία τους είναι πάνω από 22 ευρώ και έως 150 ευρώ, ενώ εάν είναι πάνω από 150 ευρώ υπόκεινται και σε εισαγωγικούς δασμούς. Εφόσον η Μεγάλη Βρετανία είναι πλέον τρίτη χώρα "τα Ταχυδρομικά Αντικείμενα κατά την εισαγωγή τους στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε και ανεξάρτητα από το είδος του περιεχομένου τους (δώρο, εμπορικό δείγμα κ.λπ.), υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο και εκτελωνισμό, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία", όπως αναφέρεται στη σχετική σελίδα των ΕΛΤΑ.
Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα σχετικά όρια αξίας, τα έξοδα και τους φόρους, από τη σχετική σελίδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, εδώ.
Μοιραστείτε το άρθρο
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]