Επωνύμως…

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε data hub

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε data hub

Βλέποντας κανείς τις επενδύσεις σε data centers που ανακοινώνονται διαρκώς, μπορεί να αναρωτηθεί τι συμβαίνει. Ιδίως από τη στιγμή που αφορούν επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων μεγάλης χωρητικότητας, σε σημείο που να προκαλεί περιέργεια για το πως θα αξιοποιηθούν όλες αυτές οι υποδομές.

Η πραγματικότητα είναι πως πριν από 6 - 7 χρόνια δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι η χώρα μας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό κόμβο διακίνησης δεδομένων. Σε ένα data hub για όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή!

Αυτή τη στιγμή, η χωρητικότητα των υπάρχοντων data centers ανέρχεται σε περίπου 30 MW. Με βάση τις επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί από Digital Realty, Data4, Microsoft, Google και πιο πρόσφατα τη ΔΕΗ, το νούμερο αυτό πρόκειται να ξεπεράσει τα 200 MW. Και οι πληροφορίες λένε ότι έρχονται και άλλες mega επενδύσεις που θα διπλασιάσουν αυτό το νούμερο. Και πρέπει να προσθέσουμε και επενδύσεις όπως αυτές της AWS που δημιουργεί ένα "zone", όπως το αποκαλεί, σε υφιστάμενο data center.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά ιδανικό προορισμό για επενδύσεις σε data centers, ιδίως από τη στιγμή που τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που μεταφέρουν κίνηση από την Ασία προς την Ευρώπη, αρχίζουν πλέον να προσεγγίζουν και την Ελλάδα. Η υπάρχουσα πολιτική σταθερότητα και το γεγονός ότι είμαστε στην ευρωζώνη, είναι δύο ακόμη λόγοι που ξαφνικά η Ελλάδα έχει αρχίσει να προσελκύει data επενδύσεις. Και αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε εκτενώς στο επερχόμενο Advanced Telecoms & IoT Summit.

Όπως θα συζητήσουμε και τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Οι καλύτερες τηλεπικοινωνιακές υποδομές δίνουν επιπλέον δυνατότητες στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα. Μπορούν να τις βοηθήσουν να δημιουργήσουν καλύτερες εφαρμογές και προϊόντα. Όπως επίσης, διευκολύνουν την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε διάφορους κλάδους.

Από τη στιγμή που η αξιοποίηση των δεδομένων και το AI αποτελεί βασικό κομμάτι της αναπτυξιακής στρατηγικής οποιασδήποτε εταιρείας, τότε η εύκολη πρόσβαση σε data centers και σε προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, αποτελούν κλειδί για το μέλλον. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι αρμόδιες αρχές, αλλά και κάθε είδους stakeholders, προκειμένου να βοηθήσουν ώστε να κάνουμε ως χώρα το επόμενο βήμα και να πετύχουμε τον στόχο να αποτελούμε την πύλη διακίνησης των δεδομένων προς την Ευρώπη.

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search