Επωνύμως…

Αυτή τη διελκυστίνδα, ποιος θα την κερδίσει;

Αυτή τη διελκυστίνδα, ποιος θα την κερδίσει;

Το έχουμε πει και το ξαναλέμε: αν κινείσαι στον χώρο της τεχνολογίας, το «βαριέμαι» είναι μια εν πολλοίς άγνωστη λέξη – οι εξελίξεις είναι συνεχείς και ταχύτατες και, απλώς, δεν στο επιτρέπουν. Όπως συμβαίνει τώρα, ας πούμε, με την ‘κόντρα’ μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Big Tech.

Πριν καλά-καλά "στεγνώσει το μελάνι" απ’ όσα γράφαμε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σε τούτη τη στήλη για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες (κυρίως τις Big Seven -Microsoft / Apple / Amazon / Nvidia / Alphabet-Google / Meta – Facebook / άντε και Tesla- οι οποίες ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό την ψηφιακή καθημερινότητά μας), υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται κι αυτές τη ‘φοβέρα’ τους, προκειμένου να συμμορφωθούν με ένα στοιχειώδες πλαίσιο κανόνων, να που έχουμε τις πρώτες ‘σημαδιακές’ αντιδράσεις εκ μέρους τους, απέναντι στη σκληρή (μετά τσουχτερών προστίμων και απειλών) στάση των Βρυξελλών.

Δυο από αυτές, η Meta και η Apple ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν δυο νέα προϊόντα τους στην Ευρώπη, σε μια κίνηση που σχετίζεται και προκαλείται από τα αυστηρά θεσμικά πλαίσια που έχει επιβάλλει η ‘γηραιά ήπειρος’.

Η πρώτη εκ των δυο αποφάσισε να μην κυκλοφορήσει στις ευρωπαϊκές χώρες το νέο multimodal AI μοντέλο της, μαζί με άλλα, σχετικά με αυτό, προϊόντα αντιδρώντας στο ‘θολό’ τοπίο του παγιωμένου πλέον κανονισμού GDPR, όσον αφορά στη δυνατότητα χρήσης δεδομένων των πελατών-χρηστών εκ μέρους της, για την αναγκαία τροφοδοσία και εκπαίδευση των ΑΙ μοντέλων της. Κι αυτό πριν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή η Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), που μάλλον αυστηροποιεί ακόμα περισσότερο τις σχετικές διατάξεις…

Η Apple, από την πλευρά της, διακηρύττει από καιρό την αντίθεσή της στις διατάξεις της Digital Markets Act, οι οποίες την υποχρεώνουν -στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της πάταξης των μονοπωλιακών τακτικών στην αγορά- να παρέχει στους εν δυνάμει ανταγωνιστές πρόσβαση στα προϊόντα της, ώστε να εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα σ’ ολόκληρο το ψηφιακό οικοσύστημα.

Με το επιχείρημα ότι, αν επιτρέψει κάτι τέτοιο, θα κινδυνεύσουν τα δεδομένα και η ιδιωτικότητα των πελατών της, η εταιρία αποφάσισε να μην είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη κάποια χαρακτηριστικά του Apple Intelligence, της νέα πρότασής της στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία ενσωματώνει προηγμένες εφαρμογές στα πιο πρόσφατα μοντέλα iPhone, iPad και Mac.

Κι εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα, για να δικαιολογήσουμε και τον τίτλο που διαβάσατε, καθώς μερικοί από εσάς είμαι σίγουρος πως δεν γνωρίζετε τι σημαίνει η παράξενη λέξη ‘διελκυστίνδα’ – που δεν είναι άλλη από το δημοφιλέστατο παιχνίδι τακτικής και δύναμης στις παιδικές (και όχι μόνο) κατασκηνώσεις, όπου δυο ομάδες τραβούν η κάθε μια προς το μέρος της τη μια άκρη ενός γερού σκοινιού με κόμπους, μέχρι η μέση του (συνήθως ‘μαρκάρεται’ με χρώμα, ένα πανί ή ό,τι άλλο είναι πρόχειρο), ξεπεράσει μια από τις δυο γραμμές που έχουν χαραχτεί στο χώμα ως όριο.

Από αυτό το παιχνίδι έχει προκύψει η επίσης δημοφιλής έκφραση ‘μην τραβάς το σκοινί’ και αυτό είναι, επίσης, ένα βασικό ερώτημα στην περίπτωσή μας. Δυο από τις BigTech άρχισαν πλέον να ‘τραβάνε το σχοινί’ και μένει να δούμε τι θα γίνει στο εξής…

Από τη μια, οι Βρυξέλλες είναι μάλλον απίθανο να κάνουν πίσω και να υποκύψουν στις όποιες αντιδράσεις των εταιριών, που εκφράζουν με αποσύρσεις ή απαγορεύσεις κυκλοφορίας προϊόντων τη δυσαρέσκειά τους για την επιβολή κανόνων και πλαισίων, βλαπτικών βεβαίως για τις ίδιες, που ως τώρα απολάμβαναν -βασισμένες στο κύρος και τη φήμη τους- ένα καθεστώς σχετικής ελευθερίας στην αγορά. Από την άλλη, πόσες από αυτές (και κυρίως για πόσο καιρό) μπορούν να αγνοήσουν μια τεράστια και ψηφιακά εγγράμματη αγορά σαν την ευρωπαϊκή, με τον πρόσθετο κίνδυνο ότι, αν αυτές λείψουν, κάποιος ανταγωνιστής θα προωθήσει τα δικά του προϊόντα, για να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί;

Αν δεν υπάρξουν μιμητές, οι αναταράξεις αργά ή γρήγορα θα κοπάσουν και η συμμόρφωση θα κάνει καλό σε όλους (αν και όχι στα έσοδα των BigTech). Όμως, αν οι δυο πλευρές συνεχίσουν να ‘τραβάνε το σχοινί’, σίγουρα θα έχουμε αναταράξεις. Ίσως όχι άμεσα, καθώς τις επόμενες ημέρες αναδιαμορφώνεται η Επιτροπή και δεν γνωρίζουμε ποιοι θα αντικαταστήσουν την Μαργκρέτε Βερστάγκερ και τον Τιερί Μπρετόν, σημερινούς βασικούς πολέμιους της ασυδοσίας. Όμως, εξελίξεις σίγουρα θα υπάρξουν…

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search