eCommerce

Οι τάσεις στη λιανική που θα διαμορφώσουν την αγορά το 2023

Οι τάσεις στη λιανική που θα διαμορφώσουν την αγορά το 2023

Τί επιφυλάσσει το 2023 για τους εμπόρους; Η απάντηση είναι λίγο μπερδεμένη. Αν και ο πληθωρισμός και το αυξημένο κόστος ζωής ασκούν πίεση σε όλους, από τους καταναλωτές μέχρι τους λιανοπωλητές, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για ανάπτυξη, αν ξέρετε πως να κινηθείτε και να ακολουθήσετε τις τάσεις.



Δείτε παρακάτω τις μεγαλύτερες τάσεις λιανικής για το 2023.

1. Το TikTok και η Gen Z θα διαμορφώσουν το social commerce



Όπως ανέφερε η Senior Analyst του Ιnsider Ιntelligence, Sky Canaves, πολλές πλατφόρμες προσπαθούν να αποκτήσουν ισχυρές βάσεις στο κοινωνικό εμπόριο, αλλά μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν αυτό που λειτούργησε ήδη στην Κίνα. Η πλατφόρμα που πλησιάζει σε αυτό το trend είναι το TikTok, το οποίο προφανώς βοηθήθηκε από την κινεζική μητρική του εταιρεία ByteDance, η οποία ήταν αρκετά επιτυχημένη στην ενίσχυση του social commerce στην Κίνα.

Το 2023 το TikTok αναμένεται να προσθέσει στην πλατφόρμα του σχεδόν 10 εκατομμύρια social buyers, αριθμός που είναι σχεδόν διπλάσιος από του Facebook, του Instagram και του Pinterest, μαζί.

Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτήν την ανάπτυξη είναι η Gen Z, ένα mobile-first κοινό που δεν έχει ακόμη αναπτύξει σταθερές συνήθειες σχετικά με τις online αγορές του. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ο νούμερο 1 λόγος που οι καταναλωτές που ανήκουν στη Gen Z έκαναν την πιο πρόσφατη αγορά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν επειδή εκεί βρήκαν ένα προϊόν που τους άρεσε.

2. Τα brands της μεσαίας κατηγορίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες

Καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ύφεση πιέζουν τις δαπάνες τους, οι καταναλωτές αρχίζουν να επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν, καθώς και τον προϋπολογισμό τους.

Αυτό που παρατηρείται, είναι ένα χάσμα μεταξύ των καταναλωτών υψηλότερου και χαμηλότερου εισοδήματος, το οποίο φαίνεται να διευρύνεται, ενώ οι καταναλωτές με μεσαίο εισόδημα "εξαφανίζονται". Τί σημαίνει αυτό για το λιανικό εμπόριο; Ότι οι έμποροι που προσφέρουν φθηνά προϊόντα, εκπτώσεις και μεγάλες προσφορές, ευημερούν - ενώ γενικά στις ΗΠΑ, έχει παρατηρηθεί ότι η κίνηση σε εκπτωτικά καταστήματα αυξάνεται.

Στον αντίποδα, η κατηγορία των πολυτελών προϊόντων μόδας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ο όμιλος εμπορίας πολυτελών ειδών Neiman Marcus ανέφερε ότι το 70% των καταστημάτων του σημείωσε τα υψηλότερα έσοδα των τελευταίων 10 ετών, ενώ και η Louis Vouiton Moet Hennessy ανακοίνωσε άλμα στις πωλήσεις της, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε.

Αυτή η κατάσταση "των άκρων" που περιγράφεται πιο πάνω, έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μεσαία κατηγορία προϊόντων, καθώς το βασικό τους κοινό είτε ξοδεύει λιγότερα, είτε αγοράζει πλέον πιο οικονομικά προϊόντα, για να εξοικονομήσει χρήματα.

3. Τα Retail Media είναι το τρίτο κύμα ψηφιακής διαφήμισης

Η πρόβλεψη του Ιnsider Ιntelligence είναι ότι οι δαπάνες διαφημίσεων στα "Retail Media", δηλαδή στα Μέσα των εμπόρων, θα πλησιάσουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024. Ενώ η Amazon ηγείται της κατηγορίας (έχει περισσότερο από το 75% του διαφημιστικού μεριδίου στις ΗΠΑ), υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες και για άλλους.

Αν και τα συγκεκριμένα Μέσα ξεκίνησαν on-site, εντός του marketplace τους, μετακινούνται και ανεβαίνουν στο funnel και σε μορφές όπως display, βίντεο και τηλεόραση. Επιπλέον, η μελλοντική ανάπτυξή τους θα προέλθει από διαφορετικούς προϋπολογισμούς διαφημίσεων.

4. Οι πολιτικές επιστροφών θα χτίσουν ή θα χαλάσουν το loyalty

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα σχετικά με το ότι η εποχή των δωρεάν επιστροφών πλησιάζει στο τέλος της. Όπως στις περισσότερες τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η Amazon έθεσε τα πρότυπα για τις δωρεάν επιστροφές προϊόντων - τα οποία κάθε έμπορος λιανικής έχει προσπαθήσει να μιμηθεί.

Όμως, καθώς τα περιθώρια στενεύουν, όλο και περισσότεροι έμποροι αποφασίζουν ότι δεν πρόκειται πλέον να επιβαρύνονται το κόστος των επιστροφών.

Καθώς ο αριθμός των επιστροφών αυξάνεται, οι πελάτες αναμένεται να αναζητήσουν τον φθηνότερο και ευκολότερο τρόπο για να το κάνουν. Και το κόστος δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Η ευκολία θα είναι επίσης καθοριστική για τη διατήρηση της πίστης των καταναλωτών προς τους εμπόρους.

5. Το μοντέλο D2C και ο ρόλος των μεταπωλητών

Ανέκαθεν οι καταναλωτές αναζητούν τις πιο χαμηλές τιμές και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων υψηλά κέρδη, αλλά ποτέ δεν ήταν πιο δύσκολο για τους εμπόρους να τα καταφέρουν και τα δύο ταυτόχρονα.

Μεταξύ αυτών που δυσκολεύονται περισσότερο, είναι όσα brands εφαρμόζουν το μοντέλο πωλήσεων "απευθείας στον καταναλωτή" (Direct to Consumer - D2C), μια τάση που ενδυναμώθηκε τα τελευταία χρόνια και με τη στροφή παραδοσιακών brands προς αυτό, καταργώντας, ουσιαστικά, τους ενδιάμεσους χονδρέμπορους και λιανέμπορους.

Τα νέα brands που ακολουθούν εγγενώς αυτό το online μοντέλο πωλήσεων για τα προϊόντα τους έχουν χάσει το πλεονέκτημά τους και οι "μεγάλες" μάρκες αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 75% των πωλήσεων D2C στις ΗΠΑ.

Φέτος, τα μεγάλα brands αναμένεται να αυξήσουν τις online πωλήσεις τους D2C στις ΗΠΑ κατά 22,6%, αρκετά πάνω από την αύξηση 17,5% που προβλέπεται για τα εγγενή ψηφιακά brands, τα οποία προσβλέπουν, τελικά, σε συνεργασίες χονδρικής με εξειδικευμένους λιανοπωλητές και μεγάλους retailers, για να παραμείνουν ανταγωνιστικά.

Τελικά, αναμένεται πως θα βρεθεί μια χρυσή τομή, σε ένα μείγμα στρατηγικών D2C και χονδρικής.

 

Εικόνα: Blake Wisz, Unsplash
 

Μοιραστείτε το άρθρο

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 


Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα eCommerce

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search