eCommerce

Επικίνδυνα ή ανεπαρκή δύο στα τρία προϊόντα από e-shop εκτός ΕΕ

Επικίνδυνα ή ανεπαρκή δύο στα τρία προϊόντα από e-shop εκτός ΕΕ

Τα δύο τρίτα των προϊόντων που αγοράστηκαν από τα AliExpress, Wish, LightInTheBox, eBay και Amazon απέτυχαν στις δοκιμές ασφαλείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εκτεταμένης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από έξι ενώσεις καταναλωτών στην Ευρώπη.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι ενώσεις καταναλωτών, Which (Ηνωμένο Βασίλειο), Stiftung Warentest (Γερμανία), Altroconsumo (Ιταλία), Consumentenbond (Ολλανδία), Test Aankoop (Βέλγιο) και Forbrugerrådet Tænk (Δανία), παρήγγειλαν συνολικά 250 προϊόντα από τα πιο πάνω marketplaces, με σκοπό να εξετάσουν πόσο ασφαλή είναι. Από τα 250 που εξετάστηκαν, τα 165, δηλαδή ποσοστό 66% δεν πέρασαν τις σχετικές δοκιμές ασφαλείας.

Εξετάστηκαν 18 διαφορετικοί τύποι προϊόντων μέσω διαφορετικών τύπων συσκευών, και τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν συγκλονιστικά. Για παράδειγμα, 7 στους 7 συναγερμούς ανίχνευσης μονοξειδίου του άνθρακα και 11 στους 12 αντάπτορες ταξιδιού απέτυχαν στις δοκιμές ασφαλείας.

Προϊόντα που απέτυχαν στις δοκιμές ασφαλείας

Η ένωση καταναλωτών «Which» του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασε τους συναγερμούς καπνού και CO που δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τον καπνό ή το μονοξείδιο του άνθρακα, τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία, τους φορτιστές USB και τους αντάπτορες ταξιδίου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά και μια power bank που έλιωσε κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Οι υπόλοιπες ενώσεις καταναλωτών που αναφέρθηκαν παραπάνω βρήκαν προϊόντα λεύκανσης δοντιών με πολύ αυξημένη συγκέντρωση σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, καλλυντικά που πωλούνται χωρίς την ετικέτα με τα συστατικά τους και παιδικά ρούχα επικίνδυνα για πνιγμό.

4 πράγματα που πρέπει να αλλάξουν

Μέχρι σήμερα, τα online καταστήματα και marketplaces δε φέρουν ευθύνη για την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται μέσω της πλατφόρμας τους, ούτε και για την απόσυρση μη ασφαλών προϊόντων από την αγορά, ή την ενημέρωση των πελατών όταν κάτι πάει στραβά με ένα προϊόν.

Οι ενώσεις καταναλωτών της Ευρώπης θέλουν να αλλάξουν αυτό το καθεστώς, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές προστατεύονται επαρκώς όταν αγοράζουν από αυτά τα online καταστήματα. Για αρχή, θέλουν τα online καταστήματα να εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που διαθέτουν είναι ασφαλή και να διευκρινιστούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθούν όταν εντοπίζονται ανασφαλή προϊόντα.

Επίσης, οι αρμόδιοι για την επιβολή του νόμου θα πρέπει να διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους, ερευνητικές δεξιότητες και πληροφορίες για την "αστυνόμευση" των ηλεκτρονικών αγορών και των δικτύων εφοδιασμού. Τέλος, θεωρείται απαραίτητη η ύπαρξη διαφάνειας, ώστε να είναι σαφές για τους καταναλωτές από ποιους αγοράζουν.

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα eCommerce

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search