Το αυστριακό ερευνητικό κέντρο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων μελέτησε και παρουσίασε τα πιθανά οφέλη της ψηφιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας blockchain, στην οικονομία των εξαγωγών.
Στη σχετική έκθεση που εκπονήθηκε από τον Bernhard Dachs του Αυστριακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Ψηφιακών και Οικονομικών Υποθέσεων της χώρας, περιγράφεται η θετική εικόνα της τεχνολογίας blockchain και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Dachs σημειώνει πως η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να καταστήσει ασφαλέστερες τις συναλλαγές στις εξαγωγές και έτσι να μειώσει την αβεβαιότητα - και το ρίσκο. Επιπλέον, η αποκεντρωμένη φύση της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσε να συμβάλει στην "σημαντική μείωση του κόστους επεξεργασίας των εξαγωγικών εγγυήσεων".
Ο Dachs αναφέρει επίσης ότι το blockchain πρέπει πρώτα να γίνει ευρέως αποδεκτό, ειδικά στον τραπεζικό τομέα, ώστε οι αυστριακές εισαγωγές και εξαγωγές να επωφεληθούν επαρκώς από την τεχνολογία.
Η Αυστρία κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη της Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας. Ως εκ τούτου, στην έκθεση σημειώνεται πως η επιστήμη και η βιομηχανία θα πρέπει να ενισχυθούν και να αναπτύξΗ τεχνολογία Blockchain μπορεί να μειώσει την αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριοουν νέες ψηφιακές ευκαιρίες, ούτως ώστε η χώρα να μπορέσει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην καινοτομία μελλοντικά.
Μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν την «Τεχνολογία Κατανεμημένων Λογιστικών Βιβλίων» (Distributed Ledger Technology - DLT) στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα πρώτα πιλοτικά έργα της IBM και της Maersk, του κολοσσού των logistics, για τη «χαρτογράφηση» των υφιστάμενων εγγράφων μεταφοράς εμπορευμάτων σε ένα blockchain, εκτελούνται ήδη. Επίσης, στο λιμάνι του Αμβούργου στη Γερμανία, αναπτύσσεται το project HanseBloc, στόχος του οποίου είναι να εξασφαλίσει την ασφαλή διακίνηση φορτωτικών ηλεκτρονικά, με τη χρήση τεχνολογίας blockchain.