Digital Payments

Οι G20 ανησυχούν για όλα τα stablecoin, όχι μόνο για το Libra

Οι G20 ανησυχούν για όλα τα stablecoin, όχι μόνο για το Libra

Σύμφωνα με τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, G20, τα stablecoin εγείρουν κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα και πρέπει να "ρυθμιστούν επαρκώς".

Όπως αναφέρει το Cointelegraph.com, η Επιτροπή Οικονομικής Σταθερότητας των G20 εξέδωσε μία αναλυτική έκθεση στην οποία παρουσιάζει 10 προτάσεις για τη ρύθμιση των "σταθερών" crypto.

Οι ρυθμιστικές Αρχές ενεργοποιήθηκαν με αφορμή την ανακοίνωση του κρυπτονομίσματος Libra του Facebook, ένα stablecoin που θα βασίζεται σε ισοτιμίες FIAT. Θα υπενθυμίσουμε εδώ, ότι το Libra έτυχε μεγάλης δυσπιστίας, έως και πολέμου από τις κατά τόπους κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και ρυθμιστικές Αρχές. Η εχθρότητα των κυβερνήσεων προς το Libra, μπορεί να εξηγηθεί από τις τεράστιες δυνατότητές του για άμεση υιοθεσία και χρήση από τους πολίτες/καταναλωτές διεθνώς, οι οποίοι θα "φύγουν" από τα συμβατικά τραπεζικά και γενικότερα, χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Στην έκθεση της Επιτροπής σημειώνεται ότι οι υφιστάμενοι χρηματοοικονομικοί κανόνες ισχύουν γενικά και για stablecoin, αντικατοπτρίζοντας παρόμοιες δηλώσεις από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι οι κανόνες πρέπει να είναι οι ίδιοι για όλες τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν οικονομικό κίνδυνο, ανεξάρτητα από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται.

Ο παγκόσμιος χαρακτήρας των "σταθερών" νομισμάτων εξακολουθεί να παρουσιάζει κενά από τους ανομοιογενείς κανονισμούς μεταξύ διαφορετικών χωρών. Ορισμένες από τις συστάσεις της Επιτροπής επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός ευέλικτου διασυνοριακού πλαισίου, έτσι ώστε τα stablecoin να μην μπορούν να επηρεαστούν από τις διαφορές μεταξύ κάθε δικαιοδοσίας διαφορετικών κρατών. Επιπλέον, εκδόθηκαν συστάσεις, όπως για αυστηρούς ελέγχους κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η έκθεση περιγράφει γιατί τα stablecoin μπορεί τελικά να είναι απειλή. Μερικές από αυτές τις ανησυχίες σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την έλλειψη υιοθέτησής τους, καθώς οι ερευνητές πιστεύουν ότι ακόμη και οι μικρές αποκλίσεις από το κλείδωμα της ισοτιμίας τους μπορεί να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στις συστημικές συνθήκες. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις υποδομές τους, πιστεύοντας ότι η διακοπή των πληρωμών - για παράδειγμα λόγω της χαμηλής επεκτασιμότητας - μπορεί να γίνει επικίνδυνη, εάν μια οικονομία βασιστεί σε αυτά.

Το σημαντικότερο ζήτημα, όμως, φαίνεται πως είναι τα capital controls. Κατά τη διάρκεια περιόδων έντασης και οικονομικής κρίσης, νοικοκυριά σε ορισμένες χώρες ενδέχεται να θεωρήσουν τα stablecoin ως ένα ασφαλές απόθεμα αξίας έναντι των υπαρχόντων, συμβατικών νομισμάτων FIAT και να επιδεινώσουν τις αποσταθεροποιητικές ροές κεφαλαίων. Οι μεταβλητές ροές κεφαλαίων μπορούν να έχουν αποσταθεροποιητική επίδραση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στην εγχώρια τραπεζική χρηματοδότηση και διαμεσολάβηση.

Ουσιαστικά, η Eπιτροπή πιστεύει ότι ένα από τα βασικά οφέλη των stablecoin, η δυνατότητα ελεύθερης συναλλαγής, είναι σημαντική απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Παραδείγματος χάρη ο Λίβανος, όπου στα τέλη του 2019 επιβλήθηκαν capital controls και οι πολίτες αποκλείστηκαν από την πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Digital Payments

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search