H πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του κρυπτονομίσματος του Facebook ήρθε για να δώσει τέλος στις φήμες που είχαν αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες. Η ψηφιακή ισοτιμία Libra θα επιτρέπει την αποστολή χρημάτων και τις αγορές με εξαιρετικά χαμηλά διαχειριστικά κόστη και τη χρήση ψευδωνύμου.
Το Libra θα λανσαριστεί επίσημα το πρώτο εξάμηνο του 2020. Οι χρήστες θα μπορούν να αγοράζουν ή να πωλούν Libra online ή σε ανταλλακτήρια και να τα ξοδεύουν μέσω ψηφιακών πορτοφολιών, μεταξύ των οποίων και το Calibra wallet ιδιοκτησίας Facebook, το οποίο θα ενσωματωθεί στο WhatsApp και το Messenger.
Όσον αφορά στη διαχείριση του κρυπτονομίσματος, η Facebook δε θα έχει τον πλήρη έλεγχό του, αφού στη Libra Association, που ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει τη λειτουργία του, θα έχει μία μόνο ψήφο, όπως και τα υπόλοιπα μέλη. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Libra Association περιλαμβάνονται οι Visa, Mastercard, PayPal, ebay, Vodafone, Spotify και Uber, οι οποίες επενδύουν κατ’ ελάχιστο $10 εκατομμύρια στην Ένωση.
Η Ένωση θα προωθεί την open-sourced πλατφόρμα Libra blockchain που θα υποστηρίζει τη λειτουργία του κρυπτονομίσματος (η οποία έχει δική της γλώσσα προγραμματισμού, τη Move). Επίσης, θα συνάπτει εμπορικές συμφωνίες, ενώ θα διαχειρίζεται ακόμα και τους πελάτες, προσφέροντας επιβραβεύσεις και εκπτώσεις.
Η Facebook ίδρυσε μία θυγατρική εταιρεία, την Calibra, η οποία θα διαχειρίζεται τα θέματα του Libra και θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών / πελατών, κρατώντας διακριτά τα δεδομένα από το Facebook και αυτά από τις πληρωμές με Libra. Τα πραγματικά στοιχεία των χρηστών δεν θα ταυτίζονται με αυτά που θα χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές με το Libra και θα φαίνονται δημοσίως, διατηρώντας έτσι σε πρώτο επίπεδο την ανωνυμία των χρηστών - όπως συμβαίνει γενικότερα στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.
Όσον αφορά στη σταθερότητα του Libra, τα μέλη της Ένωσης θα κερδίζουν επιτόκιο από τα χρήματα που θα επενδύουν οι χρήστες στο κρυπτονόμισμα, τα οποία και θα χρησιμοποιούνται ως αποθεματικό για να διατηρείται η αξία του σε σταθερά επίπεδα.
Το Libra έχει να διδαχθεί από τα υπάρχοντα, κυρίαρχα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum, τα οποία δεν ήταν δημιουργημένα για να εξελιχθούν σε μέσα συναλλαγών. Οι έντονες και συχνά απρόβλεπτες αυξομειώσεις τους, όπως και τεχνικές αδυναμίες που εκτόξευαν το κόστος και το χρόνο του validation μιας συναλλαγής, τα καθιστούσαν αφερέγγυα για εμπορικές συναλλαγές.
Στη Facebook οραματίζονται το Libra σαν τη μετεξέλιξη του PayPal. Ελπίζουν πως θα γίνει πιο εύχρηστο, πιο δημοφιλές, πιο αποδοτικό, πιο ευέλικτο, πιο οικονομικό, αλλά και πιο προσιτό σε όσους δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό.
Ο αντιπρόεδρος της Facebook για τεχνολογίες blockchain, David Marcus, σχολίασε σχετικά με την εμπορική προοπτική που αναμένουν να δώσει το Libra στην πλατφόρμα: «εάν αυξηθούν οι πωλήσεις, τότε περισσότερες μικρές επιχειρήσεις θα πωλούν περισσότερο και θα θέλουν να διαφημιστούν περισσότερο, οπότε θα υπάρχει θετικός αντίκτυπος στα διαφημιστικά μας έσοδα».
Ήδη τα ιδρυτικά μέλη έχουν φτάσει τα 28, στα οποία περιλαμβάνονται χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, επενδυτικά σχήματα και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενώ ο στόχος είναι να φτάσουν τα 100 μέχρι το επίσημο λανσάρισμα του κρυπτονομίσματος.
Η έδρα της Libra Association βρίσκεται στη Γενεύη και η επιλογή τής Ελβετίας μόνο τυχαία δεν ήταν, φυσικά. H χώρα διακρίνεται για την ουδετερότητά της και την ισχυρή στήριξη που παρέχει σε καινοτόμες ιδέες που αφορούν σε χρηματοπιστωτικά θέματα, όπως επίσης και στην τεχνολογία blockchain.
[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]