Cloud

Μονομαχία γιγάντων για την κυριαρχία στο «σύννεφο»

Μονομαχία γιγάντων για την κυριαρχία στο «σύννεφο»

Η άνοδος του Microsoft Azure ως αντίπαλου δέους του Amazon Web Services είναι πραγματική ευλογία για τους IT managers.

Ενώ πολλοί χάρηκαν που είδαν τη Microsoft να πρωταγωνιστεί, τελικά, στο cloud και να δημιουργεί το Azure ως βιώσιμη εναλλακτική λύση απέναντι στο Amazon Web Services, τώρα πλέον αντιμετωπίζουν νέα σειρά προκλήσεων, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την αξιοποίηση πολλών παρόχων cloud.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η υιοθέτηση υπηρεσιών cloud θα συνεχίσει να επιταχύνεται καθώς όλο και περισσότεροι οργανισμοί ανακαλύπτουν την υπεραξία που δημιουργείται μέσω της μετάβασης σε λύσεις κατά παραγγελία.

Η έκρηξη στις υπηρεσίες Cloud

Οι δαπάνες για το cloud θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 16% ωςτο 2026, σύμφωνα με εκτίμηση του ιστότοπου Wikibon.

Η Amazon Web Services κυριαρχεί στην αγορά, με πωλήσεις 4,1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ στο πιο πρόσφατο οικονομικό τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση περίπου 42% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι επιχειρήσεις προσπαθούν όλο και περισσότερο να εκμεταλλευτούν μια ποικιλία υπηρεσιών cloud για να καλύψουν μια σειρά αναγκών γενικότερα και ειδικότερα στον τομέα του IT.

Κι αυτό φαίνεται από τους αριθμούς: Η παγκόσμια αγορά υπηρεσιών ανοικτού cloud θα αυξηθεί κατά 18%, από τα 209,2 δις δολάρια το 2016 στα 246,8 δισ το 2017, σύμφωνα με την Gartner.

Θα υπάρξει, επίσης, ραγδαία αύξηση στην υιοθέτηση private cloud, με περίπου 82% των επιχειρήσεων να επιλέγουν ως στρατηγική τους την υιοθέτηση υβριδικών cloud ως το 2017, σύμφωνα με την εταιρεία μελετών Infoholic.

Η αγορά υβριδικών cloud θα αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 34,3% την περίοδο 2016-2022,φτάνοντας σε τζίρο τα 241,13 δις δολάρια ως το 2022, σύμφωνα με προβλέψεις της ίδιας εταιρείας.

Η άνοδος του Microsoft Azure σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υπηρεσιών cloud της Google, έδωσε σε πολλούς οργανισμούς την ευκαιρία να «μοιράσουν» τις ανάγκες τους σε υπηρεσίες cloud και σε άλλες λύσεις πέρα από τη Amazon Web Services.

Ταυτόχρονα, η Oracle προώθησε επιθετικά τις δυνατότητες των δικών της υπηρεσιών cloud και η IBM ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της από τη παροχή υπηρεσιών στον ίδιο χώρο το τελευταίο τρίμηνο έφτασαν τα 3,9 δις δολάρια, γεγονός που πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε έσοδα 15,6 δις δολαρίων, τους επόμενους 12 μήνες.

Πολλαπλές στρατηγικές

Λόγω της διεύρυνσης των επιλογών στις υπηρεσίες cloud, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός οργανισμών έχει υιοθετήσει πλέον πολυεπίπεδη στρατηγική προμηθειών.

Μάλιστα, το 85% των υπευθύνων Πληροφορικής δήλωσαν ότι θα ασκούσαν φέτος πολυεπίπεδη στρατηγική σε σύγκριση με το 82% το 2016, σύμφωνα με την 6η ετήσια έκθεση του ιστότοπου Right Scale για το cloud, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οι συμμετέχοντες οργανισμοί χρησιμοποίησαν κατά μέσο όρο 1,8 δημόσια clouds και κατά 2,3 ιδιωτικά,προκειμένου να υποστηρίξουν το 32% του όγκου εργασίας τους στο public cloud και το 43% στο private, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα.

Η διεύρυνση του ποσοστού των εναλλακτικών λύσεων στο cloud όχι μόνο έχει μεγαλώσει την αγοραστική πίτα, αλλά έχει κάνει πολύ δυσκολότερη τη διαχείριση της σαφώς πιο πολύπλοκης ποικιλίας των υπηρεσιών cloud.

Η έλλειψη πόρων και τεχνογνωσίας για τη διαχείριση και τη διασφάλιση του υβριδικού περιβάλλοντος στο cloud με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, ήταν οι μεγαλύτερες ανησυχίες των επαγγελματιών Πληροφορικής που απάντησαν στην έρευνα του Right Scale.

Η αρχική υπόσχεση του cloud ήταν ότι θα μπορούσε να προσφέρει έναν ταχύτερο και ευκολότερο τρόπο στους οργανισμούς, προκειμένου να αποκτήσουν κατά βούληση υπολογιστική ισχύ και δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων.

Επίσης, το μοντέλο τιμολόγησης που βασίζεται στη λογική pay-as-you-go καθιστούσε τις υπηρεσίες cloud ιδιαίτερα ελκυστική εναλλακτική λύση απέναντι στα αυξανόμενα κόστη των ως τώρα λύσεων.
Ωστόσο, ο πολλαπλασιασμός των δημόσιων και ιδιωτικών προτάσεων cloud, καθώς και η αυξανόμενη επιθυμία να ταιριάζουν συγκεκριμένες υπηρεσίες με συγκεκριμένους φόρτους εργασίας εφαρμογών / επιχειρήσεων, καθιστούν απαραίτητη την υιοθέτηση από τους οργανισμούς πολλών και διάφορων υπηρεσιών cloud για την κάλυψη των κλιμακωτών αναγκών τους.

Κατά ειρωνικό τρόπο, πολλές οργανώσεις αντιμετωπίζουν τώρα την ίδια πρόκληση διαχείρισης που αντιμετώπιζαν και στον «παλιό κόσμο» του εταιρικού κέντρου δεδομένων και της εσωστρεφούς Πληροφορικής.

Στο παρελθόν είτε αναγκάζονταν να «δεθούν στο άρμα» ενός μόνο προμηθευτή Πληροφορικής,ο οποίος προσέφερε τη διαχειριστική πλατφόρμα που είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των ιδιόκτητων συστημάτων και του λογισμικού τους, είτε οι πληροφορικάριοι της εταιρίας θα συναρμολογούσαν το δικό τους σύνολο εργαλείων για να διαχειριστούν ένα outsourcing περιβάλλον Πληροφορικής.

Προκλήσεις διαχείρισης

Σήμερα, οι ίδιοι αντιμετωπίζουν ανάλογες επιλογές: βασίζονται στις υπηρεσίες cloud και τις πλατφόρμες διαχείρισης από έναν μόνο πάροχο υπηρεσιών ή συναρμολογούν μια συλλογή εργαλείων διαχείρισης από λύσεις διαφορετικών παρόχων.

Η ομάδα εργασίας για τα Cloud Standards ξεκίνησε, πριν από μερικούς μήνες,τη δημιουργία ενός πρακτικού οδηγού για τις πλατφόρμες διαχείρισης cloud, ο οποίος παρέχει κριτήρια επιλογής και εφαρμογής των κατάλληλων εργαλείων διαχείρισης με στόχο την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης πρόκλησης.

«Η πρόκληση των λειτουργιών Πληροφορικής σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των σημείων δεδομένων που απαιτούνται για την προβολή και η ποικιλία των συστημάτων που χρησιμοποιούνται στη συλλογή των δεδομένων», αναφέρεται στην επίσημη αιτιολογία.

Για να ανταποκριθούν σ’ αυτή την πρόκληση, οι οργανισμοί καλούνται να υιοθετήσουν μια πλατφόρμα διαχείρισης cloud που παρέχει «απλουστευμένη διαχείριση μέσω της λειτουργικότητάς της και της συγκέντρωσης και ενσωμάτωσης δεδομένων από τα πολλαπλά περιβάλλοντα cloud", συνιστά ο οδηγός.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μια ενιαία λύση στην αγορά που να αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την απαίτηση για διαχείριση πολλαπλών πλατφορμών.

Η βασική πρόκληση για τους οργανισμούς τους ερχόμενους μήνες θα είναι να γεμίσουν αυτό το κενό με την επιλογή των σωστών «δομικών στοιχείων»που θα αξιοποιηθούν στην«οικοδόμηση» μιας οικονομικά αποδοτικής πλατφόρμας πολυκεντρικής διαχείρισης για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων τους.

Πηγή: technewsworld.

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Cloud

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search