Επωνύμως…

ΑΙ: Το 'φιλί της ζωής' για τα PC;

ΑΙ: Το 'φιλί της ζωής' για τα PC;

Είναι κοινό μυστικό, πλέον, πως η αγορά των προσωπικών υπολογιστών περνάει από πολλά χρόνια κρίση. Οι εταιρίες ερευνών, οι οποίες καταγράφουν τις επιδόσεις της αγοράς, επισημαίνουν ότι το μέγεθός της μειώνεται συνεχώς από το 2011, αναφέροντας ενδεικτικά πως από τα 365 εκατομμύρια μονάδες που πωλήθηκαν εκείνη τη χρονιά, οι πωλήσεις το 2023 ήταν μόλις 242 εκατομμύρια μονάδες.

Με άλλα λόγια, «έπιασαν πάτο» καθώς αυτή ήταν η χειρότερη χρονιά ως τώρα, με πτώση 14% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη.

Γιατί, άραγε, συμβαίνει αυτό; Μα, επειδή τον κύριο ρόλο του υπολογιστή, την επικοινωνία μας με τον «έξω κόσμο», έχουν από καιρό αναλάβει τα κινητά τηλέφωνα και ειδικά τα smartphones, που αντικαθιστούν πλέον πάνω από δέκα διακριτές συσκευές, τις οποίες χρησιμοποιούσαμε προηγουμένως στην καθημερινότητά μας.

Η δημοφιλής έκφραση για τα κινητά, ότι σήμερα ‘έχουμε έναν υπολογιστή στην τσέπη μας’, δεν αποτελεί μεταφορά, αλλά κυριολεξία. Φυσικά, δεν μπορούν να τα κάνουν όλα. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να γράψεις ένα άρθρο στο κινητό (τεχνικά βεβαίως γίνεται, με τη χρήση εξωτερικού πληκτρολογίου, αλλά δεν είναι και το πιο εύχρηστο), η οθόνη τους παρότι εξαιρετικά ποιοτική σήμερα παραμένει μικρή σε διαστάσεις, ενώ δεν επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση πολλών εφαρμογών.

Για όλους αυτούς τους λόγους κι ακόμα περισσότερους, τα PC συνεχίζουν να υπάρχουν και -ω, της πανδημίας!- τελευταία αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος. Η ξαφνική ανάγκη για απομακρυσμένη εργασία είχε μεν συγκρατήσει τις πωλήσεις και ‘γεφυρώσει’ ως ένα βαθμό το χάσμα που υπήρχε τόσα χρόνια, αλλά η πτωτική τάση παρέμενε, επί οκτώ συνεχή τρίμηνα.

Όμως, από το τελευταίο τρίμηνο του ‘23 και μετά καταγράφηκε μια μικρή, δειλή άνοδος στις πωλήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner, το συγκεκριμένο τρίμηνο σημειώθηκε άνοδος κατά 0,3%, τάση που διατηρήθηκε και στο πρώτο του ’24. Κι αν πιστέψουμε την αισιόδοξη (πόσο, θα φανεί στην πορεία) πρόβλεψη της Canalys, άλλης εταιρίας ερευνών αγοράς, η χρονιά φέτος θα κλείσει με αύξηση πωλήσεων κατά 8%, ενώ το ’25 μπορεί και να ξεπεράσουμε τον πήχη των 300 εκατομμυρίων μονάδων, αισθητά πάνω από τα 242 εκατομμύρια, με τα οποία έκλεισε το ’23.

Εύλογο, λοιπόν, το ερώτημα: τι έγινε και περάσαμε τον τελευταίο καιρό σε μια φάση «αναγέννησης» αυτού του τομέα; Δεν έγινε ένα, αλλά δυο, σύμφωνα με τους ειδήμονες της αγοράς, των οποίων τα σχόλια δημοσιεύονται στον διεθνή ειδικό ηλεκτρονικό Τύπο: το ένα σχεδόν αναμενόμενο, το άλλο όχι και τόσο.

Το πρώτο, δεν είναι άλλο από το πέρασμα του χρόνου. Από τις αρχές του ’20, όταν αγοράστηκαν μαζικά υπολογιστές με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος λόγω της πανδημίας, πέρασαν τέσσερα και πλέον χρόνια, οπότε ξεκίνησε η περίοδος της αντικατάστασης, με νεότερα και πληρέστερα από πλευράς δυνατοτήτων μοντέλα.

Ο δεύτερος λόγος είναι η εμφάνιση, τους τελευταίους μήνες, στην αγορά υπολογιστών οι οποίοι ενσωματώνουν στοιχεία και δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα πρώτα AI PCs ανοίγουν την αυλαία μιας νέας εποχής, που προφανώς θα έχει αντίκτυπο και στις πωλήσεις - ίσως όχι άμεσα, καθώς οι περισσότεροι χρήστες περιμένουν να δουν πού και πόσο θα τους ωφελήσουν, πριν αποφασίσουν να καταβάλουν το αρκετά υψηλότερο τίμημα, αλλά σίγουρα μεσοπρόθεσμα. Τα δημοσιεύματα, μάλιστα, κάνουν λόγο και για επικείμενο ‘ξεκαθάρισμα’ της αγοράς, όσον αφορά στα μερίδια μεταξύ Apple και non-Apple μηχανών.

Τα στοιχεία της αμερικανικής εταιρίας ερευνών CIRP δείχνουν ότι υπάρχει μια αργή, πλην σταθερή επιβράδυνση στον ρυθμό αγοράς νέων Mac για οικονομικούς και όχι μόνο λόγους, κάτι που η εταιρία ελπίζει να αλλάξει με την εμφάνιση των πρώτων AI Macbooks και της πλατφόρμας Apple Intelligence (οι πιστοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται την πρόσφατη αναφορά μας πως, για την ώρα, αυτή δεν θα είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη, λόγω της γνωστής αντιπαλότητας με την Επιτροπή).

Από την άλλη, τα αποτελέσματα της συμμαχίας μεταξύ Microsoft και Qualcomm ανοίγουν τον δρόμο για την αξιοποίηση των νέων επεξεργαστών Snapdragon σε AI PCs, αλλά και την ‘όρεξη’ για νέες αγορές, ενώ πρόσθετο ‘κάρβουνο’ ρίχνουν επίσης οι νέοι, εξειδικευμένοι επεξεργαστές της Nvidia.

Σίγουρα δεν πρόκειται να πλήξουμε τους επόμενους μήνες…

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search