Επωνύμως…

Μία για όλα και όλα για έναν...

Μία για όλα και όλα για έναν...

Μπορεί ο τίτλος να σας μπέρδεψε και να μοιάζει με γρίφο, σαν κι αυτούς που λύναμε παιδιά (ή τουλάχιστον προσπαθούσαμε να λύσουμε), αλλά ο οικοδεσπότης σας καμία διάθεση δεν έχει να σας προβληματίσει – το αντίθετο, θα τα εξηγήσει όλα!

Όμως, αυτός ακριβώς ο τίτλος μου ήρθε στον νου, μόλις διάβασα πριν από λίγες ημέρες τι σχεδιάζει ο φοβερός και τρομερός Έλον (ένας είναι ο Έλον!) για να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την ’τεχνο-κρατορία’ του (δική μου και πατενταρισμένη ήδη ονομασία…), η οποία καλύπτει πλέον όχι μόνο μέγα πλήθος από τα επίγεια, αλλά επίσης και τα διαστημικά – ας μην ξεχνάμε ότι στη δική του εταιρία ανέθεσε, πρόσφατα, η NASA να «αποσύρει» τον «αρχαίο» διαστημικό σταθμό, εκεί έξω, που δεν χρησιμοποιείται πια…

Τι νομίζετε, λοιπόν, ότι έβαλε (άραγε, τώρα τελευταία ή από παλιά; μόνο εκείνος ξέρει) πάλι στο μάτι και τι θέλει να κάνει ο ‘τεχνο-κράτωρ’ Έλον; Τράπεζα, μας λέει το συνήθως καλά πληροφορημένο Bloomberg. Μάλιστα, σκοπεύει να στήσει μια τράπεζα!

Θέλοντας να «καβαλήσει το κύμα» των ψηφιακών πληρωμών όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και άκρως ενδιαφέρουσες, σε πρώτο χρόνο, και πιθανότατα τη μετάβαση από το ‘χειροπιαστό’ χρήμα στο ψηφιακό και άυλο, σε δεύτερο, ο εξαίρετος κ. Μασκ ξεκίνησε ήδη την προσπάθεια επέκτασης των δραστηριοτήτων του και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αξιοποιώντας -ναι, σωστά το μαντέψατε- το «Χ», βλέπε πρώην Twitter.

Αφού μέσα σε μόλις δυο χρόνια και κάτι μήνες (για θυμηθείτε: Απρίλη του ’22 το αγόρασε) κατάφερε ουσιαστικά να το κάνει αγνώριστο (μέχρι και το όνομα του άλλαξε, από Twitter σε Χ, προφανώς για να ξεκόψει με το 16χρονο παρελθόν του και, ενδεχομένως, γιατί υπολόγιζε να χρησιμοποιήσει το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ως «όχημα» για άλλους σκοπούς), όλα δείχνουν πλέον ότι περνάει στην επόμενη φάση των σχεδίων του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που έκανε πολύμηνη έρευνα εις βάθος, ψάχνοντας σε πολιτειακά και ομοσπονδιακά αρχεία, το Χ έχει ήδη λάβει άδεια διενέργειας πληρωμών σε 28 αμερικανικές Πολιτείες, με προφανή στόχο την επέκταση στις υπόλοιπες και -γιατί, όχι;- και στη διεθνή αγορά.

Τα ίδια έγγραφα αποκαλύπτουν (γιατί, προφανώς έπρεπε να περιγράψει τι θέλει να κάνει για να λάβει τέτοια άδεια, ειδικά στο πλαίσιο του «βαριά» ρυθμισμένου τοπίου των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στις ΗΠΑ) και την πρότασή του προς τους επίδοξους πελάτες του.

Ο δαιμόνιος Έλον, λοιπόν, θέλει να μετατρέψει το Χ σε «everything app», δηλαδή μια εφαρμογή – ομπρέλα (απ’ εδώ προέρχεται το πρώτο μισό του τίτλου – το δεύτερο, προφανώς, έχει να κάνει με τον «έναν» που θα μαζεύει όλο το χρήμα), η οποία θα καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες του χρήστη, ώστε αφενός να είναι ελκυστική, γλυτώνοντάς τον από τα προβλήματα που φέρνει η πολυπλοκότητα, αφετέρου να του γίνει απαραίτητη στην καθημερινότητά του, διασφαλίζοντας έμμεσα την πιστότητά του (κάποιοι ίσως να το αποκαλούσαν και εξάρτηση)…

Τον βασικό ρόλο σ’ αυτή την υπερ-εφαρμογή (όπως και στο mentality των Αμερικανών, στους οποίους αρχικά απευθύνεται) παίζει το χρήμα. Ο χρήστης στέλνει και αποθηκεύει χρήματα στον λογαριασμό του στο Χ και από αυτόν πληρώνει, στη συνέχεια, τις όποιες αγορές και υποχρεώσεις του.

Μάλιστα, για να δώσει έξτρα κίνητρο για τη μεταφορά των χρημάτων των χρηστών από τις τράπεζες στο Χ, ο Μασκ έχει ήδη αρχίσει να υπόσχεται δημόσια υψηλότερα επιτόκια από εκείνες. Φανταστείτε, λοιπόν, το όλο σύστημα σαν ένα τεράστιο δίκτυο (ποιος να το έλεγε πως το Twitter θα μεταλλασσόταν από κοινωνικό σε χρηματοπιστωτικό δίκτυο…), ενδεχομένως παγκόσμιο, όπου οι Χers (?) θα έχουν στη διάθεσή τους ένα καινούριο, εντελώς διαφορετικό διεθνές δίκτυο διακίνησης χρήματος, με όλο το hype που ο Έλον θα φροντίσει (και σ’ αυτό είναι μανούλα!) να το περιβάλει.

Θα πετύχει, άραγε, το σχέδιό του; Το Bloomberg, ως καθ’ ύλην αρμόδιο, το βλέπει δύσκολο. Το Twitter – X δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις με τις ψηφιακές αγορές, ούτε με τη διακίνηση χρημάτων. Επίσης, οι Αμερικανοί (καταρχάς) δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα με τις κάθε λογής κάρτες τους (το αντίθετο, μάλιστα), ούτε με τις πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν καθημερινά. Αλλά, ο Μασκ είναι Μασκ: πεισματάρης, επίμονος και πανούργος. Τα δύσκολα μπορεί τώρα αρχίζουν γι’ αυτόν, αλλά μάλλον «τα θέλει ο Χ του»…

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Επωνύμως…

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2023 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search