Tech & Business

Αγωγή στη Google για κλοπή περιεχομένου και δεδομένων για την εκπαίδευση της ΑΙ της

Αγωγή στη Google για κλοπή περιεχομένου και δεδομένων για την εκπαίδευση της ΑΙ της

Η Google κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί παράνομα περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και ότι έκλεψε προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων Αμερικανών, με σκοπό να εκπαιδεύσει τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει.

Οι ισχυρισμοί διατυπώθηκαν σε μια ομαδική αγωγή στο Σαν Φρανσίσκο από οκτώ άτομα, τα οποία λένε ότι επιδιώκουν να εκπροσωπήσουν τα εκατομμύρια των χρηστών του Διαδικτύου που επηρεάζονται.



Εάν η Google κριθεί ένοχη για παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί απορρήτου και προστασίας των καταναλωτών, θα μπορούσε να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο προφανής κίνδυνος για τους χρήστες των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, είναι ότι εάν οι υπηρεσίες αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας περιεχόμενο και δεδομένα που έχουν ληφθεί παράνομα, υπάρχει ενδεχόμενο ζητημάτων πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η Google:
- Λαμβάνει παράνομα από εκατομμύρια Αμερικανούς ψηφιακό περιεχόμενο που δημιουργήθηκε και κοινοποιήθηκε.
- Χρησιμοποιούσε αυτό το περιεχόμενο για να εκπαιδεύσει την τεχνολογία AI, συμπεριλαμβανομένου του chatbot, Bard.
- Έκλεψε «σχεδόν το σύνολο του ψηφιακού μας αποτυπώματος», συμπεριλαμβανομένων «δημιουργικών και προστατευμένων έργων» για την ανάπτυξη του καταλόγου των προϊόντων AI.

Οι οκτώ ενάγοντες κατηγορούν την Google ότι πήρε χωρίς άδεια περιεχόμενο που μοιράζονταν οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από φωτογραφίες σε ιστότοπους γνωριμιών και λίστες αναπαραγωγής που είναι αποθηκευμένες στο Spotify, έως βίντεο που ανέβηκαν στο TikTok.

Ένας από τους ενάγοντες, ο οποίος περιγράφεται ως "best-selling" συγγραφέας από το Τέξας, κατηγόρησε πιο συγκεκριμένα τη Google ότι αντέγραψε ολόκληρο ένα βιβλίο τους, για να εκπαιδεύσει το Bard.

Η αγωγή υποβλήθηκε από την δικηγορική εταιρεία Clarkson για λογαριασμό οκτώ εναγόντων που παραμένουν ανώνυμοι, κατά της Google, της μητρικής της εταιρείας Alphabet καθώς και της θυγατρικής της Google για τεχνητή νοημοσύνη DeepMind. Είναι η ίδια δικηγορική εταιρεία που υπέβαλε παρόμοια μήνυση κατά της OpenAI τον περασμένο μήνα.

Οι ενάγοντες θέλουν η Google να δώσει στους χρήστες της την επιλογή να εξαιρεθούν από την «παράνομη συλλογή δεδομένων». Ζητούν επίσης από τη μηχανή αναζήτησης να διαγράψει τον υπάρχοντα κατάλογο δεδομένων της – διαφορετικά, λένε ότι η Google θα πρέπει να καταβάλει στους κατόχους αυτού του περιεχομένου «δίκαιη αποζημίωση».

Η Google αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και χαρακτήρισε την αγωγή ως "αβάσιμη". Σε δήλωσή της, η Halimah DeLaine Prado, γενική σύμβουλος της Google, είπε: "Είμαστε ξεκάθαροι εδώ και χρόνια ότι χρησιμοποιούμε δεδομένα από δημόσιες πηγές – όπως πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ανοιχτό ιστό και δημόσια σύνολα δεδομένων – για να εκπαιδεύσουμε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης πίσω από υπηρεσίες όπως το Google Translate, υπεύθυνα και σύμφωνα με τις αρχές μας για την τεχνητή νοημοσύνη. Η αμερικανική νομοθεσία υποστηρίζει τη χρήση δημόσιων πληροφοριών για τη δημιουργία νέων ευεργετικών χρήσεων και ανυπομονούμε να αντικρούσουμε αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς".

 Πηγή: searchengineland

Η εικόνα δημιουργήθηκε με χρήση πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Tech & Business

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search