Tech & Business

Μπορεί η Google να εξομαλύνει τις ενημερώσεις του Android;

Μπορεί η Google να εξομαλύνει τις ενημερώσεις του Android;

Το Android 10 κυκλοφορεί επίσημα, αλλά μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμο σε έναν πολύ μικρό αριθμό κινητών. Τα Google Pixel και μερικά άλλα. Η νέα έκδοση του λειτουργικού είναι καλή, κάνει καλύτερη δουλειά για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών, αλλά τίποτα από άυτά δεν έχει σημασία, εάν δε μπορείτε να το έχετε στη συσκευή σας...

Η κακή παράδοση των ετήσιων ανανεώσεων του Android συνεχίζεται! Είμαστε ήδη στη δέκατη έκδοση και η ιστορία με τις αναβαθμίσεις είναι σχεδόν ίδια σήμερα, όπως ήταν πριν από μια δεκαετία. Οι συσκευές τής Google ενημερώνονται γρήγορα και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται μήνες, ή δεν ενημερώνεται καθόλου.

Από την άλλη, δεν είναι απολύτως δίκαιο να πούμε ότι τίποτα δεν άλλαξε. Ξεκινώντας με το Android 10, μια νέα πρωτοβουλία που ονομάζεται "Project Mainline" υπόσχεται ότι μερικά από τα επιμέρους στοιχεία του λειτουργικού θα μπορούν να ενημερώνονται απευθείας μέσω του Play Store.

Σημαντικό νέο, αλλά αυτές δεν είναι οι ενημερώσεις που θέλει ο κόσμος. Οι χρήστες θέλουν τις μεγάλες ενημερώσεις, τις ολοκληρωμένες. Ωστόσο, το οικοσύστημα Android φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί για να... καθυστερεί τις σημαντικές ενημερώσεις του λειτουργικού και να μην διανέμονται έγκαιρα στους χρήστες. Και δεδομένου ότι αυτή η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε μια δεκαετία, συμπεραίνουμε πως η Google είτε δε θέλει, είτε δεν μπορεί να το διορθώσει, όπως αναφέρει ο Dieter Bohn στο σχετικό του άρθρο στο Verge. Επομένως, κανείς δεν μπορεί...

Μια πρόσφατη μελέτη της Counterpoint Research, αποκαλύπτει ότι η Nokia είναι ο καλύτερος μαζικός κατασκευαστής, όταν πρόκειται να εκδώσει σημαντικές ενημερώσεις του λειτουργικού, καλύτερος και από τη Samsung και από τη Huawei και από τη Xiaomi. Το παρακάτω γράφημα είναι αποκαλυπτικό σχετικά με τις αναβαθμίσεις στο Android 9 Pie.

Από τη μία στο γράφημα φαίνεται η υπεροχή τής Nokia, από την άλλη η αποτυχία των ενημερώσεων του Android στις πιο πρόσφατες εκδόσεις.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω γράφημα, έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του λειτουργικού, μόνο ένας κατασκευαστής κατάφερε να αναβαθμίσει το ήμισυ των μοντέλων του, η Νokia και μόνο δύο διαχειρίστηκαν πάνω από το ένα τέταρτο των συσκευών τους. Έναν ολόκληρο χρόνο μετά την κυκλοφορία, μόνο τρεις κατάφεραν να ξεπεράσουν το 50%! Και οι δύο σημαντικότεροι και μεγαλύτεροι κατασκευαστές, η Samsung και η Huawei, κατέληξαν σε περίπου 30 και 40%, αντίστοιχα...

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό το... μπάχαλο; Υπάρχει μια ομάδα ανοιχτού κώδικα, το Android, που είναι ξεχωριστή από την Google και έχει όλους τους σημαντικούς παίκτες που συμμετέχουν σε αυτήν. Είναι όλοι ελεύθεροι να παίρνουν τον πυρήνα του Android και να κάνουν σε αυτόν "ό,τι θέλουν". Ορισμένοι εφαρμόζουν μικρές αλλαγές και προσαρμογές στο λειτουργικό, που είναι εύκολο να μεταφερθούν από έκδοση σε έκδοση, ενώ κάποιοι κάνουν σημαντικές επεμβάσεις. Συχνά οι κατασκευαστές δε βρίσκουν αξία στο να επενδύσουν για να αναβαθμίσουν παλαιότερες συσκευές. Επιπλέον, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι συνήθως θέλουν να εξασφαλίσουν ότι όλες αυτές οι ενημερώσεις δε θα επιβαρύνουν τα δίκτυά τους και συχνά τις αποτρέπουν, επιβραδύνοντας τη διαδικασία περαιτέρω.

Αυτή είναι η... μισή απάντηση στην ερώτηση γιατί οι ενημερώσεις Android δεν ολοκληρώνονται ποτέ! Η άλλη μισή, έχει να κάνει με τον έλεγχο της Google, η οποία αφιερώνει πολλούς πόρους για την ανάπτυξη του λειτουργικού και επιλέγει ποια χαρακτηριστικά θα συμπεριληφθούν σε κάθε έκδοση. Ελέγχει επίσης (ή τουλάχιστον, ασκεί σοβαρή πίεση σε) ολόκληρο το οικοσύστημα Android, επειδή, φυσικά, είναι η κάτοχος του Play Store.

Με άλλα λόγια, η Google έχει δύο μοχλούς που μπορεί να κινήσει για να προσπαθήσει να επιταχύνει τις ενημερώσεις του Android σε αυτό το εξαιρετικά κατακερματισμένο οικοσύστημα. Έναν τεχνικό μοχλό και ένα μοχλό πολιτικής. Αρκεί να έχει τη βούληση.

[social_share googleplus="no" linkedin="yes" whatsapp="no" viber="no"]

 
Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image
Image

Πρόσφατα άρθρα Tech & Business

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2024 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search